Zilele Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului. Ce presupune proiectul Jivipen

Zilele Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului. Ce presupune proiectul Jivipen
Este propunerea Centrului Cultural Clujean pentru 2018, ONG care are în portofoliu un amplu proiect dedicat comunităţii de la Pata Rât - Jivipen.

Ediţia pilot Jivipen („viață", în limba romani) a avut loc, în vara lui 2017, la Pata Rât și în Parcul Central din Cluj, în parteneriat cu festivalul Jazz in the Park.

VEZI şi Jazz la Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului. Fond pentru ajutorarea comunităţii FOTO/VIDEO

"Am căutat să oferim comunității roma prilejuri de a se prezenta în fața celorlalte comunități clujene și de a se bucura de oraș alături de ele. Am făcut acest lucru organizând un concert al trupei Taraf de Caliu la Pata Rât (1.000 de participanți) și o zonă de activități Jivipen în Parcul Central din Cluj. Proiectul a beneficiat de sprijinul Jazz in the Park, organizat de Asociația Fapte, membră a CCC, al lui Alex Fechete, activist și facilitator comunitar din comunitatea de la Pata Rât și al Centrul Național pentru Cultura Romilor", explică reprezentanţii ONG-ului de cultură. 

Programul Jivipen în Parcul Central a cuprins concerte și spectacole de dans cu artiști din comunitatea de la Pata Rât, prezentări și ateliere ale meșterilor tradiționali din comunitate, precum și spectacolul de teatru „Dacă nu mă vezi, nu mă cunoști", de Marcel Costea și John Bergman. "La finalul activităților Jivipen am efectuat o cercetare în rândul comunității roma, din care am aflat mai multe despre dorințele lor de a se implica în activități similare în viitor".

Fondul Jazz in the Park pentru Pata Rât

Decizia de a amplasa o scenă la Pata Rât și de a avea o zonă dedicată comunității roma în Parcul Central a venit după ce organizatorii festivalului de muzică au decis ca Fondul Jazz in the Park 2017 să finanțeaze proiecte în această comunitate. 13.500 de euro s-au strâns în total din biletele neobligatorii la festival, iar proiectele finanțate sunt: Te Khelas Amen! - proiect de educație non-formală adresat copiilor și tinerilor din comunitatea Coastei - Pata Rât prin activități precum: vizite tematice, ateliere practice de pictură, cusut, meșteșuguri, activități și competiții sportive; Burse sportive - oferirea a patru burse sportive pentru tinerii din Pata Rât pe parcursul unui an; Realizarea unui teren de joacă și sport la Pata Rât şi Galeria de artă pe roți - un tramvai din oraş pictat de artişti locali.

Zilele Roma şi colaborări cu şcolile din Cluj. În 2018.

Anul acesta, elevii din comunitățile roma ale Clujului sunt invitați în programul de lucru cu școlile partenere în cadrul proiectului Expand (program de educație culturală, artistică și științifică adresat școlilor din oraș și din zona metropolitană, nr.red), iar reprezentanţii CCC propun organizarea Zilelor Culturii Roma în cadrul Zilelor Clujului și doresc să aducă la Cluj un proiect artistic cu reputație europeană care tratează subiectul relației dintre comunitățile roma și comunitățile non-roma ale Europei.

Implementarea proiectului Jivipen va avea loc în perioada 2018-2021, între activitățile propuse numărându-se tabere internaționale pentru copii, evenimente de teatru și arte vizuale, expoziții etnografice și activități de advocacy care combat discursul segregațional din România și Europa.

 

 

 

 

Comenteaza