Dirijor din Argentina, pe scena Filarmonicii Cluj

Dirijor din Argentina, pe scena Filarmonicii Cluj
Clujenii sunt invitaţi la un concert eveniment sub bagheta lui Noam Zur, director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Salta (Argentina) și unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai Israelului.

De zece ani, Noam Zur încîntă cu programe alese cu măiestrie, iar pe data de 26 ianuarie, de la ora 19, va fi din nou prezent la Cluj, pe scena Colegiului Academic, pentru a dirija două lucrări clasice excepționale: Simfonia nr. 104 în Re major de Joseph Haydn şi Misa în do minor, KV 427, de Wolfgang Amadeus Mozart. Solişti vor fi soprana Rodica Vică, mezzosoprana Cristina Maria Damian, tenorul Sergiu Săplăcan şi bas-baritonul Cristian Hodrea, care vor interpreta alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania" (pregătit de Cornel Groza).

Simfonia nr. 104 de Joseph Haydn, sau London după cum mai este numită, este ultima lucrare de gen din creaţia compozitorului clasic şi face parte din seria de douăsprezece simfonii pe care Haydn le-a scris ca un omagiu adus Londrei. Un public rafinat şi deschis la a consuma o muzică de o mare bogăţie şi originalitate va aprecia cu siguranță inteligenţa, inventivitatea şi simţul umorului caracteristice muzicii lui Haydn.

În ceea ce privește cealaltă lucrare din program, și anume Misa în do minor de Wolfgang Amadeus Mozart - sau Marea misă, după cum mai este cunoscută - este, alături de Recviemul său, una dintre cele mai valoroase lucrări de muzică sacră din creaţia lui Mozart (ambele compoziţii excepţionale, dar lăsate nefinalizate). Despre „Et incarnatus est" din Misa lui Mozart, Papa Francisc spunea, în 2015, că este „fără pereche" și că „te ridică pînă la Dumnezeu". În acest concert se va interpreta versiunea completată de compozitorul austriac Helmut Eder.
Ținînd cont de influenţele pe care muzica lui Haydn le-a avut asupra lui Mozart, dar şi de copleşitoarea originalitate a fiecăruia, vineri veți putea fi părtașii unei experiențe complete, ascultînd lucrări de ambii compozitori.

Recent numit director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Salta (Argentina), Noam Zur s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv şi a participat la cursuri de măiestrie, la seminarii susţinute de dirijori şi profesori ca Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin şi Neeme Järvi. Noam Zur a dirijat, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Radio din Ierusalim, Orchestra de Cameră din Israel, Kammerphilharmonie Frankfurt, Filarmonica din Belgrad, Opera din Israel, Operele Naţionale din Iaşi şi Bucureşti, Israel Camerata, Thüringer Symphoniker, Netania-Kibbutz Chamber Orchestra, Musikcollegium Winterthur sau Wiener Volksoper, WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen, Opera de Stat din Gdansk, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn.

 

 

Comenteaza