Verde pe Canalul Morii. O zonă din Mărăşti renaşte când tineri arhitecţi, vecini şi municipalitatea îşi dau mâna FOTO

Verde pe Canalul Morii. O zonă din Mărăşti renaşte când tineri arhitecţi, vecini şi municipalitatea îşi dau mâna FOTO
Verde pe Canalul Morii, ce vizează regândirea zonei Scorţarilor – Parcul Farmec, este unul din proiectele finanţate de Fondul de Inovare Culturală (FIC), lansat în 2017 de Centrul Cultural Clujean, şi care va fi implementat în cursul acestui an.

Proiectul, ce propune realizarea unui traseu pietonal pe malul stâng al canalului, între strada Scorțarilor și punctul termic dintre blocuri, va primi o finanţare de 5.000 de euro pentru faza de implementare.

De asemenea, va beneficia de o echipă de specialiști în legislație, siguranța circulației, management public și mobilitate, în arhitectură și design, evenimente și producție, în antreprenoriat și organizare comunitară, în dezvoltare software, care să ajute echipa de proiect în punerea în practică a soluțiilor şi obţinerea autorizațiilor necesare pentru folosirea temporară a spațiilor conform propunerilor. Membrii echipei sunt Larisa Bucatariu, Iunia Buricescu, Ana-Maria Cosma, Anda Gheorghe, Edith Heczei, Alexandra Lucaci, Anca Moldovan şi Miruna Moldovan. La punerea în practică a propunerilor se pot implica şi riveranii.

Parcul Farmec - Zona de loisir și spațiu de joacă pentru copii

Fiindcă parcul este o zonă de interes pentru toate generaţiile, echipa de proiect vine cu mai multe propuneri. În primul rând se vor igieniza jocurile pentru copii şi groapa de nisip, urmează vopsitul băncilor şi al gardurilor şi înlocuirea coşurilor de gunoi.

Proiectul prevede asigurarea unor cabine de schimb și toalete pentru copii, cât şi asigurarea pazei în zonă. Nu în ultimul rând, este prevăzută igienizarea canalului şi amplasarea unei pasarele noi pentru legătură cu Parcul Farmec. La final, relaxare: proiecţii pe peretele centralei termice.

26908003_161081017869205_6025726145312815065_n 27067038_161081014535872_367254543145413453_n

 

Spațiu verde neutilizat, zona de trecere spre Parcul Farmec

Spațiul verde de peste Canalul Morii e folosit ca zonă de tranzit între Parcul Farmec / str. București și Piaţa Mărăști. E şi loc de plimbare pentru câini. Pentru acest segment, proiectul prevede plantarea de arbori pe marginea canalului, amplasarea de coșuri de gunoi cu signalistică pentru proprietarii de câini, pungi de gunoi, amplasarea de bănci. Se ia în vedere refolosirea spațiului de deasupra punctului termic (grădină, mic spațiu de joacă: groapă de nisip acoperită, mobilier adaptat), reabilitarea exterioară a acestuia.

 

27067209_161081037869203_8101847050360499080_n

O propunere îndrăzneaţă prevede reorganizarea parcărilor și regândirea trotuarelor: "Se poate realiza o promenadă de-a lungul Canalului Morii. Reorganizarea locurilor de parcare poate duce la optimizarea locurilor și mărirea numărului de parcări".

Implementările vor începe în martie - aprilie şi se vor derula până la mijlocul anului, când echipele câștigătoare vor participa la o nouă ediție a "Dialogurilor urbane", unde vor discuta, alături de specialiștii CCC și ai Primăriei Cluj-Napoca, despre posibilitățile de continuare a proiectelor și despre cele de replicare a lor în alte locuri din oraș. Dacă va fi cazul, CCC va realiza, cu implicarea echipelor cu propuneri câștigătoare, și a specialiștilor necesari, teme de proiectare pentru regândirea funcțiunilor permanente ale intervențiilor vizate de proiectele câștigătoare.

Alte două proiecte finanţate în 2018 prin FIC prevăd regândirea străzii Molnar Piuariu din Mărăşti şi strada Bucegi - pârâul Calvaria din Mănăştur.

"Prima provocare vizează tema mobilității, iar propunerile au în vedere schimbarea modului în care sunt folosite în prezent spațiile comune din zonele vizate de proiect (străzi, parcări, intersecții, trotuare, spații verzi, garaje, garduri, front de apă etc.); promovarea unui stil de viață activ și în armonie cu preocupările riveranilor; creșterea utilizării facilităților din cartier (spații comerciale, spații de sport și agrement) în detrimentul celor din centrul orașului", transmiteau reprezentanţii CCC la lansarea FIC.

FIC în 2018: studiu de trafic, conferinţă de Bune Practici în Administraţia Locală şi accelerator de proiecte

În 2018, FIC va realiza și un proiect rezultat din analiza datelor de trafic din Cluj. În cadrul proiectului se vor defini și dezbate o suită de proiecte experimentale la nivel de oraș pe tema viitorului pieței muncii, pentru a redacta un proiect ce va fi depus spre finanțare prin programul european Urban Innovative Actions. Nu în ultimul rând, va vea loc o nouă ediție a "Conferinței de bune practici în administrația locală" și va demara un accelerator de proiecte de inovare socială în oraș.

Comenteaza