Actorul Andras Csiky a împlinit 80 de ani

Actorul Andras Csiky a împlinit 80 de ani
Unul dintre cei mai renumiţi actori de limbă maghiară din România, Andras Csiky (foto centru) de la Teatrul Maghiar din Cluj, a fost sărbătorit miercuri seară de colegii săi, la aniversarea a opt decenii de viaţă.
Andras Csiky s-a născut la Odorheiu Secuiesc, în 25 august 1930. A absolvit actoria la Cluj, la Institutul Maghiar de Arte, în 1953. În cei 57 de ani de meserie, actorul clujean a fost unul dintre fondatorii secţiei maghiare a Teatrului din Baia Mare, director al Teatrului din Satu Mare, iar din 1977 joacă la Teatrul Maghiar din Cluj. Andras Csiky a lucrat cu regizori din diverse generaţii, unii legendari, precum Gyorgy Harag, Miklos Tompa, Vlad Mugur.

A interpretat peste 150 de roluri, între care Hamlet din celebra piesă shakespeariană sau Baronul în “Azilul de noapte” de Gorki, ambele regizate de Gyorgy Harag, Timofeev în “Ivan cel Groaznic” de Bulgakov, montat de Gabor Tompa, sau Gaev în “Livada cu vişini” înscenată de Vlad Mugur. Unul dintre cele mai spumoase roluri recente ale sale a fost Jacques Tatăl în “Jacques sau supunerea” de Ionesco, în regia lui Gabor Tompa.

Pentru performanţa sa profesională, Andras Csiky a primit Premiile Erzsebet, Szentgyorgy Istvan şi Jaszai Mari, dar şi distincţii pentru întreaga carieră din partea UNITER şi a Ministerului Patrimoniului Cultural Naţional din Ungaria. Actorul clujean deţine şi două importante decoraţii de stat, fiind Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Ungare şi Cavaler al Ordinului Meritul Cultural al României. Andras Csiky este şi membru onorific al Teatrului Maghiar din Cluj.

Comenteaza