Festivaluri şi spectacole inedite pentru clujeni în 2012 (I)

Festivaluri şi spectacole inedite pentru clujeni în 2012 (I)
TIFF, ,„Interferenţe”, Festivalul Opereleor Naţionale, dar şi o două reprezentaţii ale Baletului pe gheaţă din Sankt Petersburg îi aşteaptă pe clujeni în 2012.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Festivalul de teatru „Interfereneţe"- ediţia a 3-a şi prima ediţie a Festivalului Operelor Naţionale sunt principalele evenimente culturale ce îi aşteaptă pe clujeni în anul 2012. Clujenii vor avea parte în această lună şi de un spectacol inedit, pe gheaţă, „Spărgătorul pe nuci", prezentat de trupa faimosului Balet pe Gheaţă din Sankt-Petersburg.

Accentul pe educaţie şi „new media", la TIFF

Ediţia 11 a celui mai amplu eveniment cultural anual de la Cluj, Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura între 1-10 iunie 2012.. Secţiunea „100%" din cadrul Festivalului va fi dedicată legendarului Stanley Kubrick, figură marcantă a cinematografiei secolului XX şi va cuprinde proiecţii ale tuturor filmelor realizate de acesta. La o parte din proiecţii vor fi prezenţi şi soţia regizorului, Christiane Kubrick, criticul de film Michel Ciment, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale a Criticilor şi Jurnaliştilor de Film (FIPRESCI) şi Jan Harlan, cumnatul lui Kubrick.

Conform directorului TIFF, Tudor Giurgiu, festivalul va accentua în mod deosebit latura educativă, urmând ca pe lângă cele două proiecte adresate copiilor, respectiv tinerilor „EducaTIFF" şi „Let's go digital", să fie inaugurată şi o tabără pentru tineri cineaşti aflaţi la început de carieră, care vor avea oczaia să înveţe de la invitaţii speciali, regizori, actori, conform lui Giurgiu. „Va fi o ediţie dedicată în special filmului şi educaţiei, vom face mai puţin evenimente ce ţin de muzică, teatru. Vom accentua de asemenea legătura dintre film, arte vizuale şi new media, deoarece a devenit o cerinţă a modului de face film în prezent. Sunt tot mai multe telviziuni care atunci când vine vorba de un film îţi cer un produs multimedia", a specificat directorul TIFF.

Legătura dintre muzică şi teatru, la Interferenţe 2012

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului de teatru „Interferenţe" se va desfăşura între 29 noiembrie - 9 decembrie, cu tema „muzica şi teatrul", urmând a găzdui numeroase trupe teatrale din străinătate. „Vor fi prezentate spectacole care se nasc de pe urma unui dialog profund între muzică şi teatru. <Interferenţe> este un festival bi-anual, o peridiocitate potrivită, deoarece astfel putem să pregătim în mod îngrijit fiecare ediţie", a punctat Andras Visky, directorul adjunct al Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC). Conform lui, instituţia intenţionează să-l invite la Festival pe celebrul compozitor şi regizor de teatru muzical Heiner Goebbels şi Teatrul Vidy din Lausanne.

Noul spectacol regizat de Andrei Şerban la TMSC, „Hedda Gabler", de Henrik Ibsen - cu premiera în 24 ianuarie şi schimbul cultural între instituţia clujeană şi Teatrul Naţional din Praga - prin care clujenii vor prezenta un spectacol la Praga, iar praghezii vor susţine o reprezentaţie la Cluj sunt alte două evenimente importante ale TMSC, conform lui Visky. Cea de-a doua ediţie a „Întâlnirilor internaţionale de la Cluj" - inaugurate în toamna anului trecut de către Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, urmează să fie organizate şi în acest an. Evenimentul se constituie ca „un festival anual care are drept scop promovarea dialogului internaţional prin teatru, diseminarea informaţiilor culturale şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional". La prima ediţie, dedicată lui Gellu Naum, au participat numeroase personalităţi din mediul teatral şi literar din ţară şi străinătate.

Festival al Operelor Naţionale, în premieră, la Cluj

Iubitorii de operă clujeni vor avea parte de un eveniment inedit în această primăvară: în luna mai va fi organizată la Cluj prima ediţie a Festivalului Oprelor Naţionale. „Este evenimentul principal al acestei stagiuni (stagiunea 2011-2012, n.red.), care va reuni pe aceeaşi scenă, pentru prima dată, toate cele patru Opere Naţionale din România: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. Fiecare instituţie lirică va prezenta o producţie proprie, reprezentativă: Opera Naţională Bucureşti şi-a anunţat participarea cu Evgheni Oneghin, Opera Naţională din Iaşi cu Don Giovanni, iar Opera Naţională din Timişoara cu Adriana Lecouvreur. Scena Operei clujene, Clujul, vor găzdui un festival de care România avea nevoie, o competiţie ai căror câştigători sunt publicul şi arta lirică din România", precizează directorul Operei Naţionale Române din Cluj, Rareş Trifan, în mesajul de prezentare a stagiunii în curs a instituţiei.

Evenimentul este organizat în contextul lipsei unui festival naţional de operă în România, dar şi pentru a încuraja colaborarea între principalele instituţii de profil din ţară, conform lui Dan Bădilă, responsabilul de marketing al instituţiei. De asemenea, cea de-a XVI-a ediţie a „Balului Operei" urmează să fie organizată la începutul acestui an. Dacă ediţia din 2011 a avut genericul „Paris, mon amour", ediţia din acest an va avea un specific vienez, conform mesajului lui Rareş Trifan, postat pe site-ul Operei clujene.

Aniversare la Filarmonică

Un concert cu genericul „Filarmonica în sărbătoare", cu triplu carcater aniversar va avea loc în 27 ianuarie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în organizarea Filarmonicii de Stat Transilvania. „Spectacolul marchează împlinirea în cadrul stagiunii 2011-2012 a 50 de ani de la primul concert al Filarmonicii, 30 de ani de la înfiinţarea Corului şi 25 de ani de la înfiinţarea Cvartetului Transilvan (ansamblul cameral al Filarmonicii, n.red.)", a precizat Ramona Franţ, responsabilul de comunicare al Filarmonicii clujene.

Reprezentaţia va avea ca protagonişti Corul - dirijor Cornel Groza şi Orchestra Filarmonicii, Cvartetul Transilvan dar şi pe soliştii Adela Zaharia - soprană, Szerekován János - tenor şi Adrian Mărcan - bariton, respectiv pe dirijoarea Cornelia von Kerssenbrock. Programul va cuprinde lucrările „Cvartetul de coarde op. 64, nr. 5 în Re major, Ciocârlia", de Joseph Haydn, „Cvartet de coarde, partea a III-a (Rondo)", de Paul Constantinescu, „Uvertura-fantezie Romeo şi Julieta", de Piotr Ilici Ceaikovski, dar şi „Carmina Burana", de Carl Orff. Filarmonica va organiza în luna octombrie şi cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană".

Gaudeamus, ediţia a XIII-a

Târgul anual de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, inclus în „Caravana Gaudeamus", este principalul eveniment din domeniul literar de la nivel local, urmând să fie organizat şi în această primăvară. Perioada de desfăşurare nu a fost încă anunţată, nefiind ştiută cu certitudine locaţia. Eveniment conex celui mai important târg de carte din ţară, „Gaudeamus, carte de învăţătură" din Bucureşti, Gaudeamus Cluj-Napoca a ajuns la ediţia a XIII-a.

„Gaudeamus (ediţia naţională, de la Bucureşti, n.red.) este cel mai important târg din ţară, atât ca vizibilitate cât, probabil şi ca vânzări. Este totodată şi cel mai vechi. Caravana Gaudeamus, care se organizazează la Cluj dar şi în alte oraşe din ţară, este un benficiu pentru toţi cei implicaţi. Oamenii validează reauşita unui eveniment după numrăul de persoane pe care reuşeşte să le atragă, atât ca vizitatori, cât şi ca edituri. Este evenimentul care a strâns cei mai mulţi oameni. Nu este un altul care să fi reuşit acelaşi lucru", precizează Valentin Ajder, manager al editurii clujene Eikon.


Două spectacole de balet pe gheaţă la Cluj

Două reprezentaţii ale spectacolului „Spărgătorul de nuci", de P.I. Ceaikovski, al Baletului de Gheaţă din Sankt Petersburg, vor fi prezentate în 18 ianuarie, de la orele 18 şi 21, la Opera Naţională Română din Cluj. Baletul pe gheaţă din Sankt Petersburg a fost înfiinţat în 1967, de către Konstantin Boyarsky, chiar pe baza spectacoluluii „Spărgătorul de nuci", combinând elemente de patinaj artistic cu cele specifice baletului clasic rus.

 

Comenteaza