SUPLIMENT CUVÂNT ŞI SPIRIT: Doctor Honoris Causa pentru ierarhii clujeni ortodox şi greco-catolic

SUPLIMENT CUVÂNT ŞI SPIRIT: Doctor Honoris Causa pentru ierarhii clujeni ortodox şi greco-catolic
Un eveniment de înaltă ţinută academică şi cu o profundă semnificaţie spirituală a avut loc marţi, 24 ianuarie a.c., prin decernarea de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a titlului de Doctor Honoris Causa celor doi Ierarhi clujeni: Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Festivitatea, prezidată de prof. dr. ing. Radu Munteanu, rectorul UTCN, s-a desfăşurat în Amfiteatrul cel mai mare al UTCN, din incinta Facultăţii de Mecanică de pe B-dul Muncii, devenit neîncăpător pentru numărul mare de participanţi: preoţi, persoane consacrate, cadre universitare, intelectuali, studenţi, mulţi credincioşi ortodocşi şi catolici. La eveniment au participat Episcopul ortodox Vasile Someşanul şi Episcopii greco-catolici Virgil Bercea şi Claudiu Pop. Orchestra de cameră „Honoris" a creat o ambianţă deosebită, interpretând lucrări muzicale înainte şi după fiecare moment din program.

În cuvântul introductiv, rectorul UTCN a explicat însemnătatea evenimentului programat într-o zi a unirii - zi din cadrul Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor şi, totodată, aniversarea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române: „Este un moment deosebit în viaţa Universităţii noastre, pe care îl consacră această manifestare sub forma unui Senat solemn, dedicat unei sărbători naţionale a Unirii. Mi s-a părut că, cel mai potrivit gest pe care-l putem face, este să aducem un elogiu, sub forma decernării titlului de Doctor Honoris Causa, unor personalităţi pe care le considerăm din lumea ingineriei, care au plecat pe calea nemărginirii, în credinţă, ajungând să ne conducă sufleteşte, aici, în Transilvania, în Bisericile noastre. Lor le aducem un omagiu creştinesc, academic, pe care, cu siguranţă, îl considerăm de bun augur pentru viitor". În continuare a enumerat semnificaţiile istorice ale zilei de 24 ianuarie, amintind şi faptul că această dată este aniversarea naşterii Înalt Preasfinţitului Andrei, respectiv că, în urmă cu 15 ani, la data de 6 ianuarie 1997, Preasfinţitul Florentin a fost consacrat Episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica San Pietro din Roma. De asemenea, a menţionat faptul că, înainte de a se consacra vieţii religioase, Mitropolitul Andrei a urmat, între 1967 şi 1972, cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, iar Episcopul Florentin a absolvit, în 1984, Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini.

Laudatio pentru cei doi Ierarhi au fost susţinute de prof. dr. ing. Daniela Manea, pentru Mitropolitul Andrei, respectiv de prof. dr. ing. Mihail Abrudean, pentru Episcopul Florentin.
Momentul central al ceremoniei a fost prezentarea de către rectorul Radu Munteanu a hotărârii Senatului UTCN privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa celor doi Ierarhi clujeni şi înmânarea insemnelor. Pe durata îmbrăcării robei şi a înmânării diplomelor, corul Catedralei mitropolitane a interpretat un impresionant moment muzical.

Au urmat alocuţiunile protagoniştilor sărbătorii. Discursul Mitropolitului Andrei, „Complementaritate şi nu antagonism", a fost structurat în trei părţi: „Omul - materie şi spirit", „Cunoaşterea ştiinţifică şi cea religioasă" şi „Semne încurajatoare". Înalt Preasfinţia Sa a descris şi motivat relaţia de complementaritate dintre cunoaşterea ştiinţifică şi cea religioasă, accentuând supremaţia credinţei în Dumnezeu

Preasfinţia Sa Florentin şi-a intitulat discursul „Importanţa modelelor în viaţa umană", onoarea care i-a fost acordată prin primirea înaltului titlu academic fiind atribuită reprezentanţilor de seamă ai Bisericii Greco-Catolice, dar şi unor iluştri dascăli ai Universităţii Tehnice clujene, care i-au călăuzit paşii din anii studenţiei. Pornind de la trinomul „memorie - identitate - misiune", Ierarhul de Cluj-Gherla a enumerat şi prezentat figurile exemplare ale modelelor întâlnite pe calea formării sale umane şi spirituale, un „drum spre Emaus" în prezenţa şi spre întâlnirea deplină cu Hristos.

Rectorul Radu Munteanu a încheiat printr-un cuvânt încărcat de emoţie, argumentând importanţa apropierii de Dumnezeu la care suntem cu toţii chemaţi. Şi, ca un ecou al adevărurilor exprimate sub cupola unei prestigioase instituţii de învăţământ, într-o zi dedicată credinţei şi unităţii, a exclamat: „Înţelegem că sub noi, cei de azi, stă un neam nemişcat în genunchi, în faţa lui Dumnezeu, şi Dumnezeu ne va ajuta!".

Corul Catedralei mitropolitane, împreună cu toţi participanţii la eveniment, au cântat, la final, Hora Unirii, ca încununare a evenimentului celebrativ academic, cultural, istoric şi religios-ecumenic.

Biroul de Presă

Comenteaza