SUPLIMENT CUVÂNT ŞI SPIRIT: Episcopii catolici cer sprijinul preşedintelui României pentru modificarea Legii Arhivelor
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2012, 16:03
- Cultură
- Ascultă știrea

Luând act de modificările formulate în Parlamentul României la Legea Arhivelor Naţionale, Conferinţa Episcopilor Catolici din România a constatat cu satisfacţie faptul că acestea creează cultelor religioase legal recunoscute în România posibilitatea de a-şi redobândi patrimoniul arhivistic şi documentar confiscat în perioada regimului comunist. Modificările în cauză se bucură de votul favorabil al Camerei Deputaţilor, vot adoptat în şedinţa din 8 noiembrie 2011.
În această ordine de idei, dar şi din cauza diverselor replici, preluate de presa centrală şi locală, ale unor oameni politici, intelectuali şi membri ai unor asociaţii profesionale ale cadrelor Arhivelor Naţionale ale României, Conferinţa Episcopilor Catolici din România s-a adresat preşedintelui ţării solicitându-i să semneze modificările aduse legii mai sus menţionate. În acest context, ierarhii catolici au fundamentat din punct de vedere istoric şi juridic această solicitare, expunând pe larg temeiurile în care are loc acest demers al Bisericii Catolice din România, demers de care, însă, se vor putea bucura concomitent toate cultele legal recunoscute în ţara noastră.
Membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România se declară profund nedreptăţiţi de confiscările, înstrăinările şi distrugerile suferite de patrimoniul arhivistic al Bisericii Catolice din România, dar şi al celui aparţinător altor culte, acţiuni desfăşurate de regimul comunist încă din anii 1948, 1950 şi 1970. După 1989 regimul comunist a fost înlăturat, dar multe dintre abuzurile acestuia trenează încă în soluţionarea şi repararea lor juridică, fizică şi morală. Un astfel de abuz este şi confiscarea fondurilor arhivistice de la episcopiile, mănăstirile ordinelor călugăreşti, protopopiatele şi parohiile Bisericii noastre. Nici Legea nr. 16 din 1996 şi nici modificările ulterioare aduse acesteia nu au introdus măsurile reparatorii morale şi juridice atât de aşteptate, perpetuând realităţile şi abuzurile regimului totalitar comunist. Din acest motiv, ierarhii Bisericii Catolice din România se declară profund nedreptăţiţi de acuzele aduse în presă de diverse organizaţii sau persoane, le resping în mod hotărât şi solicită preşedintelui ţării semnarea textului juridic în forma sa modificată şi aprobată de votul Camerei Deputaţilor la 8 noiembrie 2011.
Biserica Catolică din România, prin ramurile ei, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, şi Biserica Romano-Catolică, îşi exprimă speranţa că această solicitare a sa de ordin moral şi patrimonial-cultural va fi soluţionată în mod favorabil. (...) Crearea cadrului legal pentru retrocedarea fondurilor arhivistice confiscate este un deziderat primordial al Bisericii noastre, un act de dreptate şi de democraţie şi o recunoaştere a rolului Bisericii Catolice în istoria şi cultura României.
catholica.ro