Din viaţa Eparhiei: Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în Cluj-Napoca

Din viaţa Eparhiei: Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în Cluj-Napoca
Duminică, 12 februarie a.c., Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată festiv în Catedrala “Schimbarea la Faţă”, în prezenţa Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, a preoţilor care fac pastoraţie în spitale, a credincioşilor şi a invitaţilor - prefectul jud. Cluj, reprezentanţi ai autorităţilor locale, directori ai unor clinici şi alte personalităţi ale lumii medicale clujene.

La Sfânta Liturghie au participat medici din Asociaţia Medicilor Catolici din România (AMCR) filiala Cluj, membri ai Asociaţiei "Credinţă şi Lumină", tineri de la Centrul de zi "Sfânta Maria", reprezentanţi ai Asociaţiei "Caritas Eparhial" şi ai Fundaţiei "Familia Sfântă", organizaţii din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla care desfăşoară activităţi prin care vin în ajutorul celor aflaţi în suferinţă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul "Magnificat" al Catedralei, condus de prof. Alexandru Suciu.

Programul a început prin intrarea în procesiune a tinerilor din asociaţiile amintite, cu lumânări aprinse în mâini, care au fost apoi depuse în faţa altarului, simbolizând oferta suferinţei lor în unire cu jertfa lui Isus.
În cadrul predicii, Preasfinţia Sa Florentin a meditat evanghelia duminicii, oferind modelul tatălui milostiv.

La final, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a amintit semnificaţia zilei dedicate de Biserică celor care sunt în suferinţă, dar şi celor care ajută la îngrijirea bolnavilor. Părintele a amintit persoanele care oferă ajutor medical în cadrul unor asociaţii ale Eparhiei de Cluj-Gherla şi care favorizează pastoraţia în spitale, mulţumindu-le pentru efortul şi dăruirea lor. În Cluj-Napoca, şapte preoţi greco-catolici îşi desfăşoară activitatea de pastoraţie în spitale.

O mulţumire deosebită a fost adusă d-lui dr. Eugen Lupu, preşedintele AMCR filiala Cluj, care a împlinit 80 de ani şi căruia Preasfinţia Sa Florentin i-a oferit un semn de respect din partea Bisericii - diploma Cardinal Iuliu Hossu şi medalia omagială Fericitul Ioan Paul al II-lea.

A fost apoi invitat la cuvânt prefectul jud. Cluj, dr. Florin Stamatian, care s-a referit la mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, la îndemnul acestuia de a-i preţui pe cei bolnavi, ca şi pe cei care lucrează în sectorul sănătăţii, cu gândul la Crucea lui Isus, care ne-a dobândit mântuirea.

În cuvântul său, prof. dr. Florian Ştefan, directorul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, s-a referit la punctele comune dintre medicină şi religie, subliniind faptul că, pe lângă priceperea chirurgului, este nevoie de credinţa atât a medicului, cât şi a bolnavului. Nu doar medicul, ci şi bolnavul trebuie să lupte: "Bolnavul trebuie să înţeleagă că cea mai mare parte din vindecare vine din el şi din încrederea sa".

După-amiază, Preasfinţia Sa Florentin a vizitat şi a binecuvântat bolnavii internaţi la Spitalul CFR, fiind întâmpinat şi condus în clinică de către pr. capelan Ciprian Felecan, împreună cu medici ai spitalului.

Programul dedicat Zilei Mondiale a Bolnavului a continuat prin Slujba Vecerniei în capela Spitalului Clinic de Recuperare, capelă în care, alternativ, celebrează atât preotul ortodox, cât şi cel greco-catolic, în faţa suferinţei şi a nevoii de rugăciune fiind aici depăşite graniţele confesionale.

La momentul de rugăciune au participat studenţii seminarişti, surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, în frunte cu Maica Letiţia, superioară locală, pr. capelan Marinel Sâmbotelecan, preoţii care fac pastoraţie în spitalele clujene, împreună cu pr. Florin Soboslai, responsabilul acestora, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, şi pr. Ioan Mătieş, organizatorul acestor manifestări.

Rugăciuni speciale pentru bolnavi s-au făcut în zilele de 11-12 februarie în multe parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla. În mod particular, în parohia clujeană Făget, pr. paroh Remus Tegzeşiu a organizat un program în care şapte preoţi s-au unit în rugăciune, invocând de la Dumnezeu darul vindecării.

Peste întreg programul dedicat Zilei Mondiale a Bolnavului la Cluj-Napoca şi în întreaga Eparhie, a coborât binecuvântarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, transmisă de Preasfinţia Sa Florentin în Catedrala clujeană: "Către Maria, Maica milostivirii şi tămăduitoarea bolnavilor, înălţăm privirea noastră încrezătoare şi rugăciunea noastră; compasiunea ei maternă, trăită alături de Fiul muribund pe Cruce, să însoţească şi să susţină credinţa şi speranţa fiecărei persoane bolnave şi suferinde în drumul de vindecare de rănile trupului şi ale sufletului".

(Biroul de Presă)

 

Comenteaza