Episcopii catolici din România, îngrijoraţi de soarta proprietăţilor neretrocedate

Episcopii catolici din România, îngrijoraţi de soarta proprietăţilor neretrocedate
În perioada 8-10 mai a.c., a avut loc la Blaj Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopale Române (CER). Sesiunea a fost găzduită de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, iar lucrările au fost conduse de Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, preşedinte CER.

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia proprietăţilor şi a lăcaşurilor de cult încă neretrocedate. În acest sens, Conferinţa Episcopală Română solicită Statului Român să aplice legea şi să rezolve problema restituirii proprietăţilor şi a lăcaşurilor de cult confiscate de către regimul comunist. Totodată, CER a luat la cunoştinţă despre situaţiile petrecute la Văşad şi Şişeşti, exprimându-şi preocuparea pentru faptul că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române se opun aplicării legii şi îşi instigă propriii credincioşi. În acest context, membrii Conferinţei şi-au exprimat consternarea în faţa faptului că bisericile-catedrale de la Baia Mare şi Gherla sunt încă nerestituite. De asemenea, Episcopii catolici îşi exprimă surprinderea faţă de refuzul Bisericii Ortodoxe Române de a accepta slujirea alternativă în bisericile greco-catolice confiscate de regimul comunist, în timp ce în Occident fraţii ortodocşi folosesc pentru uz liturgic sute de biserici puse la dispoziţie de Biserica Catolică.

Episcopii au luat în discuţie tema demnităţii persoanei umane şi cer tuturor credincioşilor să respecte învăţătura Bisericii asupra vieţii, să o promoveze de la origini şi până la sfârşit, solicitând, în acelaşi timp, autorităţilor Statului să respecte viaţa prin legi juste.

În cadrul lucrărilor, Episcopii au mai discutat despre rolul laicilor în Biserică, despre Întâlnirea Mondială a Familiilor (Milano, 30 mai - 3 iunie a.c.), Ziua Tineretului Catolic - celebrată în acest an la nivel naţional (Iaşi, 25-29 iulie) -, despre Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), ce se va întruni anul acesta tot la Iaşi (august), precum şi alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic şi administrativ. De asemenea, Episcopii au redactat o scrisoare pastorală comună prin care îndemnă pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună-credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot pentru alegerile locale din 10 iunie a.c.

În acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea (5 iunie 1912) şi 10 ani de la trecerea la cele veşnice (22 mai 2002) a Cardinalului Alexandru Todea. Cu această ocazie, Episcopii catolici din România au evocat miercuri, 9 mai, memoria Cardinalului Todea, în Capela Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopale Române va avea loc la Şumuleu Ciuc, în perioada 25-27 septembrie a.c.

Conferinţa Episcopală Română reuneşte toţi Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Conferinţa se reuneşte de două ori pe an (primăvara şi toamna), în sesiune ordinară. Preşedinţia CER este asumată alternativ de Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică. Actualul preşedinte este Preafericitul Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice.

pr. Eduard Mihai COŞA,
secretar general al CER

 

Comenteaza