Sfântul Anton de Padova, sărbătorit la Gherla SUPLIMENT
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Iul 2012, 22:14
- Cultură
- Ascultă știrea

După întâmpinarea Episcopului la capela "Sfântul Iosif" de pe strada 1 Decembrie 1918, de către pr. paroh Alexandru Hruban împreună cu ceilalţi preoţi şi studenţi teologi, s-a mers în procesiune cu moaştele Sfântului Anton până la mănăstirea de pe dealul Brădet.
La procesiune şi la celebrare au participat surori din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare şi din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, precum şi câteva sute de credincioşi de diferite confesiuni, Sfântul Anton fiind şi pe aceste meleaguri cunoscut şi cinstit nu doar de catolici.
Între preoţii celebranţi amintim pe părinţii protopopi de Cluj şi Dej, pr. Cristian Sabău şi pr. Laurenţiu Biriş, pr. Laurian Daboc, protoegumen OSBM, alături de alţi 10 preoţi sosiţi împreună cu credincioşii lor din Gherla şi din alte parohii ale Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul greco-catolic din Gherla, dirijat de dl. Vasile Chiş.
La încheierea celebrării liturgice, pr. Alexandru Hruban a rostit un cuvânt de mulţumire adresat Episcopului şi tuturor celor veniţi pentru a-l cinsti pe "Sfântul minunilor" şi a se ruga prin mijlocirea lui. O urare şi un "La mulţi ani!" cântat din suflet de toţi pelerinii au fost adresate sorei Speranţa, CMD, care de mulţi ani se îngrijeşte ca sfintele altare să fie frumos pregătite pentru celebrări, mai ales cu prilejul marilor pelerinaje la Nicula, Dej şi Gherla, şi care a împlinit 86 de ani de viaţă.
Luând cuvântul, Preasfinţia Sa Florentin i-a mulţumit pr. paroh Alexandru Hruban, "care reînvie tradiţia acestor pelerinaje înfiinţate de pr. Gavril Pop, de pioasă amintire". A adresat un cuvânt de apreciere şi mulţumire pentru toţi participanţii, salutând prezenţa în număr mare a tinerilor din ASTRU.
Au urmat, conform obiceiului, rugăciunile la Sfântul Anton de Padova şi binecuvântarea crinilor - simbol al sfinţeniei şi frumuseţii spirituale. În încheiere, Preasfinţia Sa Florentin a dat binecuvântarea cu relicva Sfântului Anton, adusă la Gherla pentru această ocazie de la parohia "Sfântul Anton de Padova" din Dej.
În cuvântul de învăţătură, Episcopul a adus, pornind de la fragmentul evanghelic, mărire lui Dumnezeu pentru frumuseţea Creaţiei şi grija pe care o poartă fiecărei fiinţe create, fiecăruia dintre noi: "Isus ne spune: «Amintiţi-vă că Tatăl Ceresc ştie de ce aveţi nevoie». Tatăl ştie de ce avem nevoie şi doreşte ca şi noi să ştim ce ne ajută pentru mântuirea sufletului şi să ştim şi ce ne împiedică mântuirea sufletului. Să încercăm să facem acea muncă a sculptorului, adică să înlăturăm ceea ce nu este necesar din viaţa noastră, (...) iar preocuparea pentru mâncare, îmbrăcăminte, avere, putere să nu fie atât de mare încât să uităm că există Dumnezeu, să uităm că «toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este de la El, Părintele luminilor»".
Preasfinţia Sa a vorbit apoi pe larg despre Sfântul Anton, "marele făcător de minuni şi model de viaţă apostolică", prezentându-i viaţa şi lucrările minunate săvârşite prin puterea credinţei: "Astăzi ne aflăm cu toţii aici pentru a cinsti memoria acestui mare Sfânt al Bisericii. El ne spune şi nouă, astăzi, aşa cum spusese la Rimini: să fim pătrunşi de Cuvântul lui Dumnezeu, să nu lăsăm doar păsările, natura, peştii, animalele să aducă mărire lui Dumnezeu, pentru că noi, oamenii, am primit suflul lui Dumnezeu încă de la început, din vremea lui Adam. Noi am primit harul răscumpărării prin Crucea lui Hristos şi suntem botezaţi întru Preasfânt Numele Lui. Noi, oamenii, primim Sfintele Sacramente ca să ne fie spre sfinţenie şi viaţă de har, de aceea suntem cei chemaţi mai întâi să aducem mărire lui Dumnezeu şi să o facem prin viaţa noastră, aşa cum au făcut vrednicii noştri martiri şi mărturisitori în credinţă, între care pomenitul de binecuvântată memorie, Cardinalul Iuliu Hossu, cel ce spunea cu fermitate: «Credinţa noastră este viaţa noastră»".
(Biroul de Presă)