Ziua de Rugăciune pentru Sfinţirea Preoţilor

Ziua de Rugăciune pentru Sfinţirea Preoţilor
Vineri, 15 iunie a.c. – Sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, în calendarul latin –, preoţii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au serbat ziua dedicată, în întreaga Biserică Catolică, sfinţirii preoţilor.

Începutul acestei zile de meditaţie asupra misiunii preoţeşti a fost marcat prin Sfânta Liturghie arhierească celebrată în capela "Sfântul Iosif" din Piaţa Cipariu de către Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, părinţii protopopi şi peste 50 de preoţi de pe teritoriul Eparhiei. Atât în cadrul celebrării, cât mai cu seamă în momentul imediat următor, constând într-o meditaţie a pr. Cristian Langa, a fost prezentat documentul adresat tuturor preoţilor din Biserica Catolică de către Congregaţia pentru Cler, cu binecuvântarea Papei Benedict al XVI-lea.

Îndemnând preoţii să citească şi să mediteze documentul, Preasfinţitul Florentin a menţionat: "În această scrisoare se recomandă ca ziua dedicată Preasfintei Inimi a lui Isus să fie, în structurile eparhiale şi diecezane ale Bisericii Catolice din întreaga lume, o zi de împreună-celebrare, zi de intensă meditaţie asupra misiunii preoţeşti. (...) Evanghelia din această zi vorbeşte despre vinul nou care trebuie aşezat în burdufuri noi. Care este vinul nou, vinul Legii celei noi? Este sângele lui Hristos, este sângele care asigură mântuirea tuturor sufletelor; este vinul pe care fiecare dintre noi, atunci când îl sorbim, trebuie să-l aşezăm într-un recipient nou, adică într-o inimă reînnoită. Să avem puterea, care vine din rugăciune şi care ne este dată prin harul hirotonirii, de a ne reînnoi prin rugăciunile pe care le facem zilnic. Pr. prof. dr. Liviu Pandrea îi sfătuia pe tinerii care prin 1990 urmau cursurile Seminarului Teologic că este o datorie a fiecărui preot să facă cel puţin două ore de rugăciune zilnic, două ore în care să fie cuprinsă în mod necesar meditaţia zilnică, lectura Sfintei Scripturi şi direcţiunea spirituală".

Preasfinţitul Florentin a prezentat şi originea şi importanţa cultului Preasfintei Inimi a lui Isus, care depăşeşte graniţele legate de rit, rostind, în încheiere, îndemnul: "Spre Inima mult-milostivă a lui Isus se îndreaptă rugăciunile noastre rostite astăzi pentru sfinţirea tuturor preoţilor din lume. Vă invit să găsiţi un loc special pentru cultul Preasfintei Inimi a lui Isus în programul vostru spiritual. Este un cult recomandat în Biserica noastră Catolică şi perfect justificat prin dogmele şi revelaţiile Bisericii. Mai mult, învăţaţi-i şi pe credincioşi cultul Preasfintei Inimi a lui Isus şi bogăţia harurilor spirituale pe care le descrie Sfânta Maria-Margareta Alacoque, haruri care pot fi primite prin Taina Spovedaniei şi prin participarea la Sfintele Liturghii în prima vineri din fiecare lună. Am oferit această Sfântă Jertfă Liturgică pentru fiecare dintre dvs., păstorii Eparhiei noastre, ca să fiţi adevăraţi păstori după Inima Preasfântă a lui Isus. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă lumineze să puteţi fi modele de lumină!".

După celebrarea liturgică a urmat conferinţa susţinută de pr. Cristian Langa, pe baza documentului Congregaţiei pentru Cler. El a invitat toţi preoţii prezenţi să se roage şi pentru acei preoţi ai Eparhiei care, din cauza vârstei înaintate sau din alte binecuvântate motive, nu au putut să fie prezenţi la celebrare. Ca semn al legăturii spirituale puternice dintre păstorii sufleteşti ai diferitelor generaţii, a rostit o frumoasă rugăciune compusă de tatăl său, pr. Tertulian Langa, pe când se afla în închisoare sub regimul comunist, cu gândul la această sărbătoare: "Preablândă Inimă smerită, jertfită zilnic pe altar, prin Jertfa Ta aduci tot Cerul Iubirii Tale între noi. Revarsă în sărăcia noastră, setoasă după mila Ta, belşugul harurilor sfinte şi fă-ne foc din focul Tău. Din inimi fă-ţi chivot smerit, ca să slujim Iubirii Tale, acum şi-n vecii vecilor. Amin". În continuare au fost propuse câteva întrebări şi teme care au pus bazele unui timp individual de reflecţie, urmat de o împărtăşire pe grupuri de discuţii.

La încheierea programului din capela "Sfântul Iosif", Preasfinţitul Florentin, Mons. Mihai Todea şi alţi câţiva preoţi s-au întâlnit cu inginerii care se ocupă de construcţia noii Catedrale din Piaţa Cipariu şi au vizitat şantierul de deasupra capelei, binecuvântând lucrarea şi pe cei ce o realizează.

În partea a doua a programului, preoţii s-au deplasat în parohia Făget, unde, cu sprijinul pr. Remus Tegzeşiu şi al credincioşilor acestei parohii, a fost organizată o agapă fraternă.

(Biroul de Presă)

 

Comenteaza