SUPLIMENT Muzeul Holocaustului a făcut corecturi la expoziţia despre Papa Pius al XII-lea

SUPLIMENT Muzeul Holocaustului a făcut corecturi la expoziţia despre Papa Pius al XII-lea
Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel a făcut schimbări la controversata expoziţie despre Papa Pius al XII-lea (foto), prezentând o viziune mai echilibrată a acţiunilor sale faţă de nazişti şi faţă de victimelor lor evreieşti.

Preşedintele Gary Krupp al Fundaţiei Pave the Way, un proeminent apărător evreu al Papei Pius al XII-lea, a declarat că grupul său interreligios a fost ,,foarte mulţumit" de schimbarea de poziţie de la Yad Vashem, care ,,trebuie să arate lumii că este cu adevărat o instituţie bazată pe fapte şi adevăr". ,,Legenda neagră împotriva Papei Pius al XII-lea este albită de lumina puternică a adevărului", a declarat Krupp, la data de 5 iulie a.c. Cercetările ulterioare, a spus el, vor arăta că Papa, născut Eugenio Pacelli, ,,a fost într-adevăr un mare erou pentru poporul evreu în timpul celor mai întunecaţi ani ai noştri din timpul Shoah-ului".

Secţiunea dedicată la Yad Vashem Papei Pius al XII-lea şi Vaticanului ,,prezintă o imagine mai complexă decât cea anterioară", a explicat muzeul într-un anunţ din ziua de 1 iulie. Textul revizuit spune că ,,reacţia Papei Pius al XII-lea, Eugenio Pacelli, la uciderea evreilor în timpul Holocaustului, constituie subiect de controversă între cercetători". Sunt recunoscute condamnarea de către Papa a persecuţiilor etnice, precum şi eforturile Sfântului Scaun de a-i salva pe evrei. În timp ce este criticat Vaticanul pentru momente de tăcere şi o ,,lipsă a îndrumărilor clare" în epoca nazistă, se recunoaşte, de asemenea, perspectiva celor care spun că Papa a acţionat cu prudenţă în acele circumstanţe. ,,Apărătorii lui susţin că această neutralitate a împiedicat măsuri mai dure împotriva Vaticanului şi a instituţiilor Bisericii din întreaga Europă, permiţând astfel un număr considerabil de activităţi secrete de salvare la diferite nivele ale Bisericii".

Referitor la deportarea din 1943 a 1.000 de evrei din Roma la Auschwitz, se arată că Papa ,,nu a protestat în mod public", în timp ce în versiunea anterioară a expoziţiei se aducea acuza că Papa ,,nu a intervenit". Este citat, de asemenea, discursul de la radio al Papei, din Ajunul Crăciunului din anul 1942, în care a vorbit deschis în favoarea ,,a sute de mii de persoane care, fără nicio vină din partea lor, uneori doar din cauza naţionalităţii sau a originii lor etnice, au fost trimise la moarte sau la degradare treptată". Noul text sugerează că controversa în ceea ce-l priveşte pe Papa Pius al XII-lea va continua ,,până când toate materialele relevante vor fi disponibile pentru cercetare".

Krupp a declarat că accesul deplin la arhivele Vaticanului ar demonstra adevărata moştenire a Papei Pius al XII-lea ca erou de război. Între timp, el i-a îndemnat pe cercetători să studieze cele 76.000 de pagini de documente şi material de studiu puse la dispoziţie de către Fundaţia Pave the Way.

 

Comenteaza