150 de ani de la fondarea Casei Regale a României

150 de ani de la fondarea Casei Regale a României
Aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României va fi marcată la Cluj-Napoca printr-un concert cu lucrări ale compozitorilor George Enescu, Sabin Păutza, Alma Cornea Ionescu, Bartok Bela, Tiberiu Brediceanu şi Gheorghe Dima.

Concertul va fi susţinut de elevii Liceului de Muzică „Sigismund Toduță", coordonați de profesorul Monica Noveanu, marţi, 10 mai 2016, la ora 18.00, la Casa Municipală de Cultură. Intrarea este liberă.

Principesa Margareta, Cutodele Coroanei aminteşte circumstanţele istorice de o importanţă nodală în istoria României, ce se celebrează pe 10 mai: "Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept "un singur stat indivizibil, sub denumirea de România."

Totodată, Principesa Margareta lămureşte semnificaţia crucială a monarhiei în istoria României: "Au fost cei mai grei şi cei mai binecuvântaţi ani din istoria noastră. Niciodată nu am avut mai multe sacrificii şi suferinţă, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare şi libertate. În acest secol şi jumătate, Coroana a dat românilor încredere şi mândrie, exemplu şi însufleţire, arătând mereu drumul înainte. Influenţa ei benefică asupra societăţii s-a adăugat de la o generaţie la alta."

"Regii şi Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcţia societăţii civile, politicii, economiei, educaţiei şi culturii noastre. Ei au servit interesele naţiunii cu loialitate, iubire şi credinţă. Coroana este o parte a identităţii naţionale, iar Regele nostru şi ţara se găsesc astăzi uniţi prin încredere şi respect. Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii. Familia Regală va fi mereu alături de români şi va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna: să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile şi prospere. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", conchide Cutodele Coroanei.

Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independeței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției. Țara a devenit „Republică Populară" la 30 decembrie 1947, în urma abdicării de la tron a regelui Mihai I, care a fost nevoit să părăsească țara împreună cu restul familiei sale.

Comenteaza