2.025 km pe jos, din Cluj la Londra, din dragoste pentru artă

2.025 km pe jos, din Cluj la Londra, din dragoste pentru artă
Proiect îndrăzneţ al unui artist clujean din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Este vorba despre Erno Bartha care va parcurge 2.025 km pe jos, în trei luni, din Vlaha până la Londra.

El va traversa România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Anglia alături de Bacs Ildiko, artist vizual, regizor de film şi dramaturg: "Una dintre cele mai mari dorinţe ale mele este ca munca artistică să fie respectată, artiştii să fie respectaţi şi susţinuti în procesul de creaţie, să reusească să se autosusţină din ceea ce fac, din ceea ce creează", spune artistul clujean.

Acest gând s-a născut în urma unei experienţe negative pe care artistul clujean a trăit-o cu proiectul său, "Nature in the City", care  s-a numărăt printre cele 18 selectate de Institutul Cultural Român (ICR) pentru a reprezenta România la Olimpiada Culturală de la Londra, program lansat încă din 2008 de autorităţile britanice pentru a asigura o complementaritate culturală Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2012.

În cadrul proiectului artistul a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale 9 m înălţime, 12 m lăţime de mari dimensiuni „Zgârie nori", „Pasărea" şi „Spirala timpului" , inspirate din istoria şi din simbolistica Jocurilor Olimpice, care au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Garden.

Sculpturile "Nature in the City" reprezintă reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. "Este o onoare pentru mine, o competiţie, o aspiraţie care s-a împlinit. De mult am plănuit acest turneu prin capitale, cu «Nature in the City». Sunt foarte interesat de analogia formelor între natură şi om", declara artistul, în anul 2012.

Dupa trei ani de la participarea sa la Olimpiada Culturală, Bartha a analizat impactul proiectului "Nature in the City" şi, din păcate, acesta nu este unul pozitiv pentru operele de artă expuse, dar nici pentru el ca şi artist.

Lucrarea cu care a caştigat competiţia iniţiată de către ICR, "Spirala timpului" a fost amplasată în Pleasure Gardens, parc care s-a închis imediat după amplasarea lucrării astfel că lucrarea nu a mai fost vernisată şi nici nu a mai putut fi vazută, admirată de către vizitatori. „Zgârie nori" şi „Pasărea" , lucrări pe care artistul le-a făcut suplimentar din bugetul propriu, asigurându-se în felul acesta că impactul proiectului va fi cat mai mare, au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele lucrării şi numele său. Azi lucrările sunt considerate ca fiind parte integrantă din parcul Victoria, dar trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a făcut şi cum au ajuns sa fie amplasate pe lac.

"Orice lucrare este parte din inspiraţia divină şi parte din sufletul meu, fiecare lucrare de artă este eternă şi este creată pentru ca fiecare dintre noi sa ne bucurăm de ea. "Spirala timpului" azi este o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu.
Vom merge pe jos 2.025 km, din Arkhai Sculpture Park până la Londra, un drum de 100 de zile, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Dorim ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea"
, a punctat Bartha. Plecarea este programată pentru 18 iulie. 

Ernö Bartha este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia.

Este cunoscut şi ca fondator al spaţiului cultural alternativ Music Pub, unde timp de 10 ani a organizat 800 de evenimente culturale (festivaluri internaţionale de jazz, concerte, spectacole de teatru, expoziţii arte plastice, carnavaluri).

Bartha este fondator al Arkhai Sculpture Park, situat în Vlaha, singurul parc de sculpturi din fân din lume. Acesta a fost deschis oficial anul trecut, iar aici au avut loc numeroase evenimente culturale, proiecţii în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, concerte, expoziţii de artă, degustări de vin, tabere de creaţie, workshopuri dar şi expoziţia alternativă canină.


Comenteaza