24 decembrie, sărbătoarea lui Moş Ajun. Tradiţii şi obiceiuri

24 decembrie, sărbătoarea lui Moş Ajun. Tradiţii şi obiceiuri
Se spune că Moș Ajun ar fi fost fratele geamăn a lui Moş Crăciun şi că ar fi fost ultimul dintre apostoli.

Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun.

Se spune că moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.

Înainte de a naște Maica Domnului ar fi cerut ajutor lui moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit - moș Crăciun şi astfel s-a născut Hristos în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

Conform traditii-superstitii, se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului sunt următoarele:

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;

În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc "pui";

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit;

Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor;


În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul, etc.

În unele locuri există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

În noaptea din 23 spre 24 decembrie, după miezul nopţii şi până la ziuă, se obişnueşte în unele părţi din Ardeal si Tara-Romaneasca, să meargă cetele de copii cu colinda din casă-n casă, cântând colinzi printre care şi "Bună dimineata la Mos-Ajun", scrie crestinortodox.ro.

Tradiţia prin Munţii Apuseni, e ca în zorii zilei de Ajun, copiii de la 12 la 14 ani,să iasă în cete  şi să pornească în strigari a co­linda pe la case. Intrand ei zic :
- Bun ajunul lui Craciun ! iar la ieşire :
- Noi iesim, Dumnezeu intra !

Comenteaza