27 de scurtmetraje în competiția internațională, 10 în cea Națională, la NexT 2016

27 de scurtmetraje în competiția internațională, 10 în cea Națională, la NexT 2016
27 de scurtmetraje concurează anul acesta pentru trofeul Festivalului Internațional de Film NexT (7-11 aprilie), în competiția internațională.

Selecționerii Irina Trocan, Massimiliano Nardulli și Oana Ghera au ales din cele 2.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente. Spectatorii se vor delecta cu viziuni inedite și povești venite de prin toată lumea, din Muntenegru, până în Chile și Filipine.

Selecția își propune să ofere publicului român o privire cât mai largă asupra producției de scurtmetraj la nivel internațional, trecând prin genuri, stiluri și influențe cinematografice diverse.

"Ce au avut în comun competițiile NexT din toți acești ani a fost o dorință de a găsi, din multele filme primite, cele pe care spectatorii (și noi, de altfel) o să le ținem minte - filme care pot avea uneori stângăcii de începător și de multe ori sunt solicitante, dar întotdeauna au multe de oferit. Cei aproximativ douăzeci şi cinci participanţi prezenţi în fiecare an în competiția NexT sunt regizori de urmărit, iar cei din generaţiile trecute deja au început să fie cunoscuţi într-un cerc mult mai larg", spune criticul de film Irina Trocan.

Spectatorii vor vedea, printre altele, o distopie animată despre un bărbat care participă la o ședință de terapie prin țipăt în încercarea de a-și recupera masculinitatea, într-o mare de bărbați amuțiți - Manoman (film nominalizat la Premiile BAFTA 2016), un pseudo road movie în care un el și-o ea pleacă într-o călătorie fără vreo țintă anume, la capătul căreia povestea lor s-ar putea destrăma - Sobre El Cielo, un thriller bulgăresc în cheie realistă despre un bărbat care ajunge să facă un gest disperat în încercarea de a face rost de bani pentru înmormântarea tatălui lui - Zeus sau o poveste de dragoste din Bosnia-Herțegovina - Kalo - în care un paznic de supermarket care se bâlbâie când vorbește desenează pe geamurile magazinului de peste drum în care lucrează fata de care e îndrăgostit, pentru a-i da de înțeles ce simte.

Tot o declarație de dragoste, de data aceasta sub forma unui experiment vizual candid, este și Four Postcards to Marta, unul dintre filmele cele mai ambițioase de anul acesta, alături de scurtmetraje precum We make couples sau Six Cents in the Pocket, care duc competiția încă și mai departe în zona experimentului și a inovației formale.

În competiție intră și două filme românești Te mai uiți și la om, de Ana-Maria Comănescu, și Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu.

Scurtmetrajele selecționate în cadrul competiției internaționale concurează pentru Trofeul NexT, un premiu care valorează 2.000 de euro, Premiul „Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie și Premiul „Andrei Toncu" pentru cel mai bun sunet, ambele în valoare de 1.000 de euro. Toate premiile sunt oferite de Institutul Cultural Român.

Juriul care va decide premianții din Competiția Internațională este format din americanul Kevin B. Lee, contributor la The New York Times, Sight & Sound, Slate și Indiewire, autor a peste 250 de video-essays, francezul Selim Azzazi, sound editor și sound designer, care a lucrat cu Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihăileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius și Luc Besson, finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Tampere și românul Tudor Jurgiu, regizorul lungmetrajului „Câinele japonez".

Competiția națională, ajunsă la cea de-a treia ediție, reunește anul acesta 10 scurtmetraje, care concurează pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film Românesc, premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.

Dorian Boguță, își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Vera, povestea unui tânăr ghinionist în dragoste, respins pe rând de iubită și de o prostituată înainte să o cunoască întâmplător pe Vera. Roxana Bențu aduce singura animație a competiției, Paper Bag, iar Sebastian Mihăilescu revine la NexT cu cel mai recent scurtmetraj al său, Apartament interbelic în zonă superbă, ultracentrală, ai cărui protagoniști sunt Maria Popistașu și Iulian Postelnicu.

"Alese din peste 100 de filme înscrise, scurtmetrajele selecționate oferă o privire de ansamblu asupra direcțiilor estetice ale producției cinematografice românești, scoțând totodată în față cineaști tineri promițători", spun cei trei selecționeri.

Scurtmetrajele românești vor fi jurizate de trei câștigători din istoria NexT: Andrea Jublin (câștigător al Trofeului NexT în 2007, cu Il Supplente), Elad Keidan (câștigător al Trofeului NexT în 2009, cu Hymnon) și Nicolae Constantin Tănase (câștigător al premiului Villa Kult în 2010, cu Outrageously Disco).

Comenteaza