88.500 de euro pentru teatru de vară pe Cetăţuie

88.500 de euro pentru teatru de vară pe Cetăţuie
Amenajarea unui teatru de vară pe Dealul Cetăţuii, proiect aflat în planurile administraţiei locale încă de acum cinci ani, se concretizează în 2017. Până la lansarea concursului de soluţii, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, consilierii locali vor aproba în şedinţa din 31 ianuarie cuantumul premiilor acordate - 88.500 de euro în total.

Mai exact: premiul I - contractul de proiectare - 367.600 de lei, premiul II - 20.000 de lei şi premiul III - 10.000 de lei. Pentru evaluarea candidaturilor şi stabilirea câştigătorilor a fost constituit un juriu, membrii acestuia fiind numiţi prin dispoziţia primarului Emil Boc - Ligia Subţirică (arhitect-şef al municipiului) şi arhitecţii Adriana Matei, Ioana Agachi, Virgil Pop, Sorin Scripcariu şi Adrian Iancu. 

"Prin concurs se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru amenajarea din ansamblu urban Cetăţuia din Cluj-Napoca - şanţul cetăţii pe latura nord-vestică în vederea încredinţării contractului de proiectare. Soluţiile de amenajare trebuie să individualizeze şi să îi redea importanţa pe care acesta o are atât în cadrul ansamblului urban din care face parte, cât şi la nivel municipal.

Se doreşte crearea unei amenajări contemporane, care să respecte şi să se integreze în contextul ansambului monument istoric. Funcţiunea principală va fi cea de spaţiu destinat evenimentelor şi pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară).

Se va urmări asigurarea tuturor spaţiilor conexe funcţiunii principale ca loc de evenimente, dar şi ca spaţiu public, de agrement, între aceste evenimente. Concurenţii au libertatea de a propune şi alte funcţiuni", se arată în proiectul HCL. Teatrul de vară va fi dotat cu mobilier urban şi va avea instalaţie de nocturnă.  

Pentru amenajarea teatrului de vară municipalitatea a achiziţionat un teren în suprafaţă de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. 

Ideea construirii unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar ea nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză.

Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în sec. XVIII. Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului. Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii 70 în zonă a fost ridicat Hotelul Belvedere. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

Tot anul acesta, municipalitatea va lansa concursuri de idei pentru amenjarea malurilor Someşului, a Pieţei Lucian Blaga - inclusiv spaţiul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, str. Napoca şi Bd. Eroilor şi a str. M. Kogălniceanu - ce se dorea pietonală încă din 2010. Nu în ultimul rând, un concurs de soluţii aflat în plină desfăşurare prevede reamenajarea Turnului Pompierilor.

Comenteaza