A fotografiat lumea cu prima cameră foto digitală, iar în 2015 a ajuns la Cluj. La TIFF FOTO

A fotografiat lumea cu prima cameră foto digitală, iar în 2015 a ajuns la Cluj. La TIFF FOTO

Omul care a fotografiat lumea cu prima cameră foto digitală a publicat un volum de fotografii dedicat ediției din 2015 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Albumul se intitulează "Anatomy of a Film Festival in Transilvania" (n.red. Anatomia unui festival de film în Transilvania).

În fotografiile sale, americanul Lucien Samaha, căci despre el este vorba, surprinde atmosfera din timpul festivalului de film clujean: de la pulsul străzii, la portrete ale organizatorilor, invitaților speciali sau petrecăreților, la emoțiile regizorilor și actorilor premiați. Albumul poate fi comandat online la prețul de 66 de dolari.

Lucien Samaha a ajuns în România, în luna mai a anului 2015, pentru a vizita niște prieteni, iar întâmplător a ajuns la Cluj, la TIFF. Este fotograf de 42 de ani, iar de-a lungul timpului a avut cele mai diverse meserii, fără a renunța, însă, la fotografie, cea cu care a început la finalul liceului, când a realizat pozele de album.

Mai întâi a fost steward și fotografia tot. Din avion, prin hoteluri, în locurile pe care le vizita. Ulterior, s-a angajat la renumita firmă Kodak. Aici a avut parte de una dintre cele mai frumoase oportunități. Când prima cameră foto digitală a ieșit pe piață, Lucien a fost trimis de șefii săi să fotografieze lumea, pentru a testa aparatul. A făcut-o, iar apoi a renunțat la job. S-a angajat ca DJ într-un club, a lucrat timp de patru ani și a spus pas, pentru a putea face ce îi place cel mai mult: acum își prezintă fotografiile în toată lumea.

Record de spectatori la TIFF 2015

Ediția cu numărul 14 (29 mai - 7 iunie 2015) a marcat un record în istoria celui mai mare festival de film din România: cele 223 filme din 60 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus un număr record de peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema - o creștere cu peste 10.000, față de anul trecut. Lor li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul NORWAVE, numărul participanților depășind cifra de 110.000 - de toate vârstele și din toată țara - în cele 10 zile. Circa 850 de invitați - regizori, producători, actori, profesioniști din industrie - și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Invitații străini, printre care actrița Nastassja Kinski și actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecționerul Film Society of Lincoln Center - Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival - Violeta Bava, membrul comitetului de selecție al Festivalului de la San Sebastian - Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago - Mimi Plauché, sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

Trofeul Transilvania a fost câștigat de filmul "Incendiul / El incendio / The Fire", regia Juan Schnitman (Argentina). Lista completă a câștigătorilor AICI.

Ediția din 2016 a festivalului va avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie, la Cluj-Napoca. Primele filme confirmate.

Câți bani aduce TIFF în economia Clujului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) generează un impact economic de 7,5 milioane de euro, conform unui studiu realizat de Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Aceasta a analizat fondurile investite în economia locală pentru organizarea festivalului, taxele și impozitele locale generate de activitățile în directă legătură cu acesta și banii cheltuiți de participanți.

 

 

Comenteaza