Actor clujean într-un film premiat la New-York

Actor clujean într-un film premiat la New-York
Clujeanul Levente Molnár deţine un rol cheie într-un film despre Holocaust, peliculă distinsă cu premii la Cannes şi New-York

Pelicula "Fiul lui Saul" ("Son of Saul"), în care joacă şi actorul clujean Levente Molnar, a obţinut trei premii la New-York, fiind desemnat cel mai bun film străin al anului 2015 de către prestigioase organizaţii de critici din Statele Unite ale Americii, Boston Online Film Critics Association, Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles (Los Angeles Film Critics Association/ LAFCA) şi New York Film Critics Online (NYFCO).

Filmul, din distribuţia căruia face parte actorul Teatrului Maghiar din Cluj, este debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a avut premiera mondială anul acesta la Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, de unde a plecat cu două distincţii - Marele Premiu al Juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a festivalului.

"Fiul lui Saul", o coproducţie Ungaria-Franţa, este un film despre ororile Holocaustului, subiectul fiind centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz, fiind unul dintre prizonierii evrei adunați în așa-zisele Sonderkommando. Aceștia erau însărcinați cu conducerea victimelor către camerele de gazare, apoi sortarea obiectelor acestora, mutarea cadavrelor și incinerarea lor. Convins că a descoperit printre cadavre trupul neînsufleţit al fiului său, Saul porneşte o luptă imposibilă pentru a-i salva corpul de la incinerare şi a-i oferi o înmormantare cum se cuvine.
Levente Molnár îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, prizonier aflat alături de el în lagărul de concentrare."E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte" a declarat actorul clujean într-un comunicat remis Mediafax.

Şi, pentru că pelicula este propunerea Ungariei pentru ediţia din 2016 a premiilor Oscar la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină", actorul clujean are şansa de a păşi pe covorul roşu al elegantului eveniment.

 

Comenteaza