Geoffrey Rush, cunoscut din Discursul Regelui și Pirații din Caraibe, vine la TIFF. Actorul va susține un Master Class și va participa la discuții cu publicul

Geoffrey Rush, cunoscut din Discursul Regelui și Pirații din Caraibe, vine la TIFF. Actorul va susține un Master Class și va participa la discuții cu publicul

Actorul australian Geoffrey Rush vine la Cluj-Napoca, la TIFF 2023, unde va primi Premiul pentru Întreaga Activitate.

Actorul în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei mai aclamați actori australieni, cunoscut în special pentru rolurile sale de pe marele ecran, cum e și cel al lui Hector Barbossa din ”Pirații din Caraibe”, va fi premiat la Cluj-Napoca pe 17 iunie, când va fi proiectat și filmul ”Strălucire”, în regia lui Scott Hicks, în care a jucat în 1996, și care i-a adus recunoașterea globală, un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top. 

"Invitatul special, invitatul-emblemă a acestei ediții, care va primi un premiu pentru întraga activitate, este un actor uriaș, premiat cu Oscar pentru cea mai bună interpretare, în 1997, vine din Australia și numele lui este Geoffrey Rush. A jucat în ”Strălucire”, unde a interpretat pianistul de geniu care suferă de o cădere nervoasă, rol pentru care a luat un premiu Oscar, dar publicul îl știe pentru rolul din ”Pirații din Caraibe”, care l-a făcut celebru, unde a jucat alături de Johnny Depp", a declarat președintele TIFF, Tudor Giurgiu, marți, în conferința de presă, organizată la Cluj-Napoca.

Actorul va susține, în cadrul festivalului, un Master Class pentru tinerii actori și regizori, iar publicul îl va putea întâlni la o discuție moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.

"Actorul va veni din Australia special pentru festival, sper să fie alături de noi mai multe zile, va primi premiul sâmbătă seara, la Gala de la Teatrul Național și vom organiza și o proiecție specială cu ”Shine”, vineri seara, pe 16 iunie, la Casa de Cultură a Studenților. Va susține un Master Class pentru tinerii actori, regizori, întâlniri cu publicul, moderate de Mihai Chirilov. Aceasta este întâlnirea cea mai așteptată din programul acestui an", a adăugat Tudor Giurgiu.

Cu o carieră actoricească de peste 40 de ani, Rush a obținut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din ”The Life and Death of Peter Sellers, precum și un premiu Tony, pentru interpretarea lui Berenger I din piesa dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, ”Regele moare”. De asemenea, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei roluri, este vorba despre cel al lui Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din ”Shakespeare îndrăgostit”, Marchizul de Sade în drama biografică ”Quills” și Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în ”Discursul Regelui”. 

 

Comenteaza