Actrița Silvia Ghelan, înmormântată miercuri

Actrița Silvia Ghelan, înmormântată miercuri

Trupul neînsuflețit al doamnei Teatrului Național din Cluj va fi depus, miercuri, în foaierul instituţiei de cultură. Înmormântarea va avea loc, în aceeaşi zi, la capela Cimitirului Central. Marea actriță Silvia Ghelan s-a stins din viață, după o lungă și grea suferință, la vârsta de 95 de ani.

IN MEMORIAM SILVIA GHELAN

25 octombrie 1924 – 17 martie 2019

Echipa Teatrului Național Cluj-Napoca, precum și toți cei care au iubit-o și îngrijit-o, se despart de cea care a fost actrița Silvia Ghelan. Trupul neînsuflețit va fi depus în foaierul Teatrului Național din Cluj-Napoca miercuri, 20 martie, între orele 11:00-12:00. Slujba de înmormântare va avea loc la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca miercuri, 20 martie, la ora 13:00.

Născută după doar cinci ani de la înființarea Teatrului Național Cluj-Napoca, Silvia Ghelan a plecat de pe scena acestei lumi acum, când teatrul nostru aniversează 100 de ani de existență. S-a născut în data de 25 octombrie 1924 la Cluj-Napoca, tot aici a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică și a jucat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca timp de nu mai puțin de 58 de ani, din 1948 până în 2006.

De o infinită finețe și eleganță, Silvia Ghelan a fost o actriță al cărei suflet s-a întrupat la fel de puternic atât în numeroasele roluri de teatru pe care le-a interpretat, cât și în cele de film. Vocea ei profundă, frumusețea ei luminoasă și prezența ei introspectivă și puternică au fascinat generații de spectatori și de colegi de teatru. „Fiinţa Silviei Ghelan se dezvăluie în viaţă şi pe scenă, dar păstrează mereu ceva ascuns, nedescoperit, care formează misterul existenţei ei, al alchimiei sale. De care suntem mereu atraşi, pe care nu-l uităm niciodată”, scria despre ea Justin Ceuca, în cartea pe care i-a dedicat-o.

Silvia Ghelan s-a aflat și la conducerea Teatrului Naţional din Cluj, alături de regizorul Victor Tudor Popa şi actorul Valentino Dain, de la 1 septembrie 1971 până la 14 iunie 1972. În anul 1999, Senatul UNITER i-a conferit Premiul pentru întreaga activitate. A primit cu multă fericire și onoare Decorația Regală „Nihil Sine Deo“, într-o ceremonie care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în ziua în care ea aniversa 89 de ani, iar Majestatea Sa, Regele Mihai, împlinea 92 de ani.

Îi mulțumim pentru lumina pe care o aducea pe scenă. Îi mulțumim pentru frumusețea, discreția și demnitatea cu care a trăit în jurul nostru. Îi mulțumim pentru răbdarea cu care a iertat toate restriștile care nu au iertat-o pe ea. Îi mulțumim pentru lumina pe care o lasă în urmă.

Vă invităm miercuri, 20 martie, să o conducem împreună spre o altă lume.


 Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

 

Comenteaza