Amândoi sunt din Porto Alegre şi sunt staruri internaţionale. Vor face cunoştinţă la Cluj

Amândoi sunt din Porto Alegre şi sunt staruri internaţionale. Vor face cunoştinţă la Cluj
Doi brazilieni talentaţi, originari din acelaşi oraş, se vor intalni la 11.000 mii de kilometri depărtare de casă.

Doi brazilieni talentaţi, originari din acelaşi oraş, se vor întâlni la 11.000 de kilometri depărtare de casă. Acordeonistul Renato Borghetti şi fotbalistul Gabriel Machado, atacant la "U" Cluj sunt concitadini, din Porto Alegre dar nu s-au întâlnit niciodată până acum! Machado este însă mare fan Borghetti şi are acum şansa, ţinând cont că acordeonistul de jazz Borghetti concertează mâine, la ora 20.00, la Opera Maghiară, să se cunoască cu artistul conaţional şi să participe la concertul acestuia.

Ziua de Cluj a realizat un interviu cu Gabriel Machado pe tema întâlnirii cu concitadinul său, artistul brazilian Renato Borghetti!

Când ai auzit pentru prima dată de Renato Borghetti?

Gabriel Machado: La fel ca foarte mulți copii din Rio Grande do Sul, am crescut cu muzica lui Renato Borghetti. Îmi amintesc foarte clar că aveam 6-7 ani, când tatăl meu îi asculta melodiile și așa i-am îndrăgit și eu muzica.

Ce înseamnă Renato Borghetti pentru tine și pentru oamenii din regiunea voastră?

G. M.: Renato Borghetti e deja o stare de spirit in Brazilia. Îmi amintesc că, în fiecare duminică dimineața, el era invitatul permanent al celui mai important post de televiziune brazilian, iar noi ne începeam ziua cu muzica lui. Era o muzică ce te însuflețea, îți dădea o stare de bine pe care e greu să o descrii, rezona cu noi. Apoi, Renato a devenit un artist foarte apreciat în Europa, iar noi îl considerăm un ambasador al Rio Grande do Sul în străinătate. Suntem foarte mândri de el, pentru că, datorită lui, oamenii din toată lumea ajung să ne cunoască cultura.

Renato Borghetti a ales să creeze muzică pentru un instrument foarte greu de stăpânit. Crezi că muzica lui ar suna la fel de bine dacă ar fi interpretată la un alt instrument?

G. M.: Ca să cânți la gaita ponto chiar trebuie să ai talent. În Brazilia, sunt foarte puțini muzicieni care au reușit să învețe acest instrument, dar Renato Borghetti este cel mai bun dintre toți. Gaita ponto sună diferit de un acordeon obișnuit; muzica este mult mai profundă, mai veselă, îți trezește pofta de viață. Și cred că niciun alt instrument nu ar putea transmite la fel de bine trăirile unui brazilian. Renato Borghetti nu ar fi Renato Borghetti fără gaita ponto, asta e sigur.

Fotbaliștii brazilieni dansează de fiecare dată când marchează un gol. De ce acest ritual?

G. M.: Prin dans, ne exprimăm bucuria pe care o trăim. Suntem un popor vesel, obișnuit să-și trăiască viața la maxim, indiferent de greutățile cu care ne confruntăm. Muzica și dansul sunt parte din noi. Cred că aceasta ar putea fi o explicație pentru care noi, fotbaliștii, ne manifestăm așa pe teren.

De ce ar trebui să vină clujenii la acest concert?

G. M.: Dacă sunt curioși să vadă ce înseamnă sentimentul de bucurie deplină, așa cum îl trăim noi, brazilienii, atunci nu trebuie să rateze acest concert. Muzica lui Renato Borghetti te face pur și simplu fericit. E greu să explici în cuvinte, trebuie să fii acolo și să te bucuri de muzică și de libertatea de spirit pe care ți-o insuflă gaita ponto. Eu nu am avut până acum ocazia să merg la un concert Renato Borghetti, de aceea sunt foarte încântat. În sfârșit îi voi putea cere un autograf celui mai important artist brazilian al momentului.

 

Comenteaza