Anca Benera şi Arnold Estefan reprezintă România la Bienala de Artă Contemporană de la Istanbul

Anca Benera şi Arnold Estefan reprezintă România la Bienala de Artă Contemporană de la Istanbul
Artiştii Anca Benera şi Arnold Estefan vor reprezenta România la ediţia a XIII-a a Bienalei de Artă Contemporană de la Istanbul, care se va deschide pe 14 septembrie şi se va desfăşura sub titlul "Mom, I am a Barbarian", informează Institutul Cultural Român (ICR).

La fiecare doi ani Istanbul devine capitala mondială a artei contemporane în timpul bienalei organizate de Fundaţia pentru artă şi cultură Istanbul - IKSV.

Ediţia a XIII-a a Bienalei se va deschide pe 14 septembrie, evenimentul putând fi vizitat timp de o lună.

Bienala beneficiază anul acesta de prezenţa Fulyei Erdemci în calitate de curator şi se desfăşoară sub titlul "Mom, am I a Barbarian". Fulya Erdemci este un artist, critic de artă şi curator de origine turcă, cunoscută şi respectată în lumea artei contemporane, desfăşurându-şi activitatea la Amsterdam. Tema aleasă explorează legăturile între poezie, poetica spaţiului, literatură şi artă.

Termenul "barbar" semnifică şi noile şi necunoscutele limbaje pe care persoanele trebuie să înveţe să le descopere pentru a-l înţelege pe "celalalt" şi pentru a construi "lumea ce va fi". Concentrându-se asupra temei spaţiului public ca forum, expoziţia va include lucrări care chestionează forme curente ale democraţiei contemporane şi problematizează noţiunile de "barbar" şi "civilizat". În ultimă instanţă, expoziţia va fi o reflecţie asupra rolului artei în spaţiul public în actualul context.

Instalaţia celor doi artişti din România la ediţia din acest an a bienalei va fi expusă la galeria Arter, de pe bulevardul Istiklal, unul din cele cinci puncte principale în care se desfăşoară bienala. Lucrarea are titlul "Principiul echităţii" şi reprezintă o analiză critică a relaţiilor internaţionale în limbaj artistic. Selecţia artiştilor a fost făcută ca urmare a vizitei de documentare a curatoarei bienalei la Bucureşti, organizată de ICR Istanbul, în mai 2013, în cadrul programului de mobilităţi.

Anca Benera şi Arnold Estefan sunt cofondatori ai Centrului pentru Introspecţie Vizuală (CIV), un centru de artă creat în 2007. Din 2010, cei doi au început să lucreze ca un grup artistic.

Anca Benera are origini italiano-ucrainiene şi este "produsul imigraţiei ilegale", după cum se autodefineşte, în timp ce Estefan face parte din minoritatea maghiară din România. Lucrările celor doi sunt influenţate de acest background personal, punând în discuţie conceptele de identitate naţională şi discursul oficial din sfera publică. Investighează strategii geopolitice, subiectivităţi postnaţionale, instabilitatea istoriei şi percepţia acesteia între memoria publică şi privată.

Bienala de la Istanbul este una dintre cele mai importante bienale de artă contemporană din lume, fiind considerată la acelaşi nivel cu Bienala de la Veneţia şi cu cea de la Rio de Janeiro.

ICR Istanbul este partener al IKSV din 2009 şi acordă sprijin participării României la fiecare ediţie.

 

Etichete
Comenteaza