Arta intră în şcolile din Cluj

Arta intră în şcolile din Cluj
Expand este un proiect de educație culturală, artistică și științifică adresat școlilor din oraș și din zona metropolitană.

"Școlile sunt invitate să „adopte" un artist și să își antreneze mediatori culturali care să faciliteze întâlniri productive între elevi și instituții de artă. Îi ajutăm pe profesori să includă arta și cultura în orele lor, iar pe tineri îi implicăm, în calitate de spectatori și creatori, în evenimente culturale și artistice. În cadrul Expand pilotăm centrul de științe Quantum STEAM, un pavilion mobil care găzduiește expoziții și ateliere interactive. Rolul său este să dezvolte apetitul pentru știință și inovare în comunitatea locală, în special între tineri, și să ajute profesorii, muzeele, artiștii și industria să desfășoare activități interdisciplinare, participative", transmit reprezentanţii CCC. 

2017

În luna iunie a fost vernisată expoziția „Viitorul în 3D Printing", primul eveniment din România dedicat imprimării tridimensionale. Expoziția a fost organizată împreună cu Asociația Scientifica, membră a Centrului Cultural Clujean, și găzduită la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, de asemenea membru al Centrului Cultural Clujean. Expoziția a fost un proiect pilot al Quantum Centre, centrul mobil de educație STEAM care va fi dezvoltat la Cluj.

În paralel cu expoziția a fost organizat, tot ca proiect pilot al Quantum Centre, workshop-ul „Centrele de știință ale viitorului", la care au luat parte specialiști în domeniul comunicării științifice din România și din străinătate. Invitații speciali ai workshop-ului au fost Sophie Biechelet, director de relații internaționale al Universcience Paris și Lyubov Kostova, director al British Council Sofia.

2018

Anul acesta va demara un program experimental pentru câteva școli-pilot din Cluj și din zona metropolitană, iar elevii și profesorii vor lua parte la câteva dintre proiectele CCC
(programul preinaugural CEAC, Jivipen, Parada Monștrilor și Sunt Riveran) și la programele artistice și culturale ale unora dintre instituțiile și organizațiile membre ale CCC.

Pentru a demara proiectul centrului de științe Quantum, este în derulare un parteneriat cu Universcience, cea mai mare instituție de profil din Europa: "participăm la un curs de science communication la Paris, organizăm un atelier similar acasă pentru clujeni și aducem la Cluj un proiect al Universcience (expoziție și ateliere interactive pentru elevi)", mai spun cei de la CCC.

Comenteaza