Artişti ucraineni, în concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Artişti ucraineni, în concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Începe cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional Toamna Muzicală Clujeană, eveniment care va avea loc în perioada 13-28 octombrie la Cluj-Napoca. Concertul de deschidere este programat vineri, 13 octombrie, începând cu ora 19:00, la Colegiul Academic.

Cu acest prilej, sunt invitaţi la Cluj doi artişti ucrainieni de renume - maestrul Mykola Diadiura, dirijorul principal al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei, şi tânărul şi premiatul pianist Antonii Baryshevskyi, care va interepta pe scena festivalului Concertul nr. 3 pentru pian, de Serghei Prokofiev. Invitată la concertul de deschidere este şi mezzosoprana Orsolya Veres.

Din programul serii fac parte şi lucrările Tripticul Huţul, de Miroslav Skorik - o lucrare reprezentativă pentru muzica de film ucrainiană, dar şi Cantata Aleksandr Nevski (extrasă din coloana sonoră a filmului istoric regizat de Sergei Eisenstein). Dirijorul corului este Cornel Groza.

Cariera dirijorului Mykola Diadiura, absolvent al Conservatului de Stat din Kiev, a început în 1987, când a fost laureat al Competiţiei Internaţionale de Dirijat organizată la Tokyo de Asociaţia Japoneză a Dirijorilor. Ulterior a studiat în S.U.A. cu Seiji Ozawa, Leonard Bernstein şi André Previn. Între 1986/1988 a fost director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Omsk.

În 1988, a fost laureat al Concursului Internaţional de Dirijat de la Budapesta, iar un an mai târziu a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Seul şi al Orchestrei Simfonice din Kwang Dju (Coreea de Sud), poziţie pe care a ocupat-o până în 1996, an în care a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii Naţionale a Ucrainei. Cu acest ansamblu a realizat turnee în Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Turcia şi Japonia.

În 2003, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural din partea Ucrainei, iar în 2005 a fost numit, de către guvernul francez, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. În prezent, Mykola Diadiura este director muzical al Operei Naţionale a Ucrainei, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Kiev şi al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei.

Născut în 1988 la Kiev, Antonii Baryshevskyi a studiat pianul la Academia Naţională de Muzică din oraşul natal cu profesorul Valerii Kozlov, absolvind apoi École Normale de Musique din Paris, sub îndrumarea lui Marian Rybicki. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Daniel Pollack, Lily Dorfman, Alfred Brendel, Boris Bloch.

Solist al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei, Antonii Baryshevskyi a intrat în atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu premiile câştigate la concursuri internaţionale: Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese israeliene la Concursul Internaţional de Pian „Arthur Rubinstein" (Tel Aviv, 2015), Premiul I la „Prix du Piano Interlaken Classics" (Berna, 2014), Marele Premiu la Concursul Internaţional al Filarmonicii din Maroc (Rabat, 2013), Premiul II la „Grand Prix Animato" (Paris, 2012), Premiul II, Premiul Publicului şi Premiul Presei la Concursul Internaţional „Ferruccio Busoni" (Bolzano, 2011), Premiul I, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese spaniole la Concursul Internaţional „Premio Jaen" (Jaen, 2009), Premiul II la Concursul Internaţinoal „În memoria lui Vladimir Horowitz" (Kiev, 2005).

Baryshevskyi a fost invitat la o serie de festivaluri, ca „Peace and Piano" (Seul, 2015), Festivalul de la Chautaqua (SUA, 2015), Festivalul de Vară de la Copenhaga (2015), MDR Musiksommer Festival (Eisenach, 2015), Festivalul de la Lugano (2014), Klavier Ruhr Festival (Essen, 2012, 2014), Festivalul „Busoni" (2012), precum şi la multe altele din Ucraina (Kiev, Chernigiv, Kirovograd, Zhitomir).

A cântat în săli din Marea Britanie, Franţa, Italia, Polonia, Germania, Belgia, Spania, Islanda, Rusia, Danemarca, Luxemburg, Serbia, Japonia, Coreea de Sud şi SUA. Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Orchestra Radio din München, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv, Orchestra Filarmonicii din Heidelberg, Orchestra Simfonică de Stat din Sankt-Petersburg, Orchestra Simfonică din Granada.

A înregistrat pentru casele de discuri Naxos şi Cavi-music, precum şi pentru televiziuni şi radiouri din Italia, Danemarca, Spania, Ucraina şi Serbia.

Comenteaza