Artistul Marcel Bunea va expune la Muzeul de Artă

Artistul Marcel Bunea va expune la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 30 octombrie – 17 noiembrie, expoziţia personală de pictură a artistului Marcel Bunea, intitulată „Tăceri articulate”.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), miercuri, 30 octombrie, cu începere de la ora 17:00, în prezenţa artistului Marcel Bunea, alături de care se vor afla şi cei doi curatori ai evenimentului, istoricii şi criticii de artă Ruxandra Demetrescu şi Cătălin Davidescu, precum şi comisarul de expoziţie, Alexandra Sârbu, istoric de artă.  

Expoziția reflectă viziunea artistului despre pictură „ca realitate transsubstanțială, adânc imprimată în psihicul uman și propune o distanțare de ceea ce, în mod generic, poate fi perceput ca minimalism. Arta lui Marcel Bunea nu intenționează să emoționeze... la modul primitiv, ci să ne pună în situația de-a gândi asupra a ceea ce ne înconjoară și asupra a ceea ce este în noi, în străfundurile conștiinței noastre.

Artistul își definește demersul astfel: „Trans-substanțialismul desemnează constanta și obsesiva mea preocupare pentru ordinea spirituală... Prin ordine spirituală nu înțeleg neapărat reprezentare dogmatică și nici clasica plăcere retinală.” 

Cătălin Davidescu, curator al expoziției, apreciază: „«Tăceri articulate» este un discurs exemplar asupra efortului spre perfecţiune şi a vârstei mature la care a ajuns arta lui Marcel Bunea, fiind concepută intenţionat în contrast cu tendinţele heterodoxe actuale, care încercă să instaureze o viziune globalizatoare la nivelul limbajului vizual, dar mai ales al demersului teoretic”.

Extinzând această perspectivă, Ruxandra Demetrescu sublinia: „Convins că «pictura este o profundă tăcere articulată», el a optat pentru limbajul non-obiectual ca modalitate privilegiată de aprofundare a mijloacelor și sensurilor picturii, într-o alternativă ce regândește, regăsește și fructifică acum – la finele celui de al doilea deceniu al secolului 21 – posibilitățile artei abstracte, care a dominat veacul trecut, fiind adesea privită ca cea mai mare invenție a modernismului”.

Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 17 noiembrie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Comenteaza