Video ”Bătrânul”, taragotul magic al lui Dumitru Fărcaș, pentru care Ceaușescu a închis granițele când a fost furat, "cântat" după 4 ani de la dispariția maestrului

”Bătrânul”, taragotul magic al lui Dumitru Fărcaș, pentru care Ceaușescu a închis granițele când a fost furat, "cântat" după 4 ani de la dispariția maestrului

”Bătrânul”, taragotul magic al lui Dumitru Fărcaș, a fost ”cântat” după 4 ani de la dispariția maestrului.

"Ar fi atat de multe de spus despre ultimele trei zile, despre seara de-aseara care s-a lungit spre zorile diminetii si despre oamenii dragi pe care-i am alaturi...Dar unu din lucrurile importante de care-as vrea sa vorbesc e ca este pentru PRIMA DATA CAND S-A CANTAT PE "BATRANUL" LUI TATA DE CAND TATA NU MAI E!

"Batranul" (cum ii spunea tata) e primul taragot pe care si l-a cumparat prin 1957-59 (daca bine-mi aduc aminte). Acest instrument care a fascinat milioane de oameni si-a alinat tot atatea suflete. Acest instrument de care nu s-a despartit toata viata indiferent unde mergea, care l-a insotit pe marile scene ale lumii, instrumentul cu care a castigat zeci si zeci de premii si trofee. Acest fascinant instrument pentru care in 1982 cand a fost furat pentru prima data Nicolae Ceausescu a dat dispozitie sa fie inchise granitele pana nu se gaseste "taragotul lui Farcas" (si-a fost gasit in 2 zile si inmanat lui tata in a 3-a zi).

Tata are patru taragoate, pe doua dintre ele s-a mai cantat deja cu anumite ocazii speciale, dar pentru mine acest instrument e singurul lucru pe care-l am si pe care mai pot pune mana si-l simt pe tata. L-am lasat montat asa cum si l-a lasat dupa ultimele ore de studiu. Am auzit acest instrument inca inainte sa ma nasc, tata era in spectacol cand a fost anuntat ca m-am nascut, am impresia ca l-as putea recunoaste din toate taragoatele din lume si de-aceea legatura mea cu-acest instrument e un lucru greu de descris prin cuvinte. N-am putut sa-l dau nimanui sa puna mana pe el, sa-l sufle desi stiam ca instrumentele trebuie suflate si mai stiam ca va veni o zi in care va trebui sa-i "redau viata"!

Stiu ca tata si-ar fi dorit ca aceste instrumente sa "traiasca" si dupa ce el nu mai e si-s de-acord cu asta. Toate ca toate pana la "batranul", asta NU puteam sa-l dau sub nici o forma nimanui, la fel mustiucele lui tata!
Incetu cu-ncetu am simtit ca vreau eu sa-l reaud, mi-era DOR de sunetul lui cald si inegalabil dar stiam ca cel care-i va reda viata pe langa calitatile de artist trebuie sa aiba integritate si calitati de OM! Era un "intreg" pe care tata punea mare, mare pret!

Ce mai pot sa zic? Multumesc Cristi draga (Cristian Totpati) ca-mi esti alaturi si i-ai redat viata! De-acolo de unde-o fi tata is convinsa ca-i mandru de tot ceea ce facem pentru el! Succes si la cat mai multe proiecte faine! Stiu ca asteptarile-s mari pe umerii nostri dar atata vreme cat punem atata suflet in tot ceea ce facem, n-are cum sa nu iasa bine. "Si daca gresesti, lumea te iarta ca vede c-ai dat tot ce-ai avut" (asa-mi zicea tata...)
Mii de multumiri, inca si inca odata Florin Sima", transmite Andreea, fiica regretatului Dumitru Fărcaș. 

Dumitru Fărcaş, care a murit pe 7 august 2018 la vârsta de 80 de ani, a fost „omul-taragot“, unul dintre cei mai buni rapsozi români, al cărui talent nativ i-a fost dublat de studiu şi a cărui carieră a avut câteva momente de răscruce.

La 24 de ani, Dumitru Fărcaş a fost remarcat de Maria Tănase după ce a câştigat un concurs la Bucureşti în care a avut mari rivali, între care Gheorghe Zamfir, regretatul Ion Drăgoi, Toni Iordache, Ilie Udilă, Marcel Budală, Dumitru Zamfira.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În mai 2018, cu ocazia zilei de a 80-a aniversare, președintele României Klaus Iohannis, i-a oferit Ordinul Național Serviciul Credincios în gard de cavaler, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră, dar și pentru contribuția pe care a adus-o culturii.

Comenteaza