Braga și Cesereanu și-au lansat noile cărți la Book Corner
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Noi 2014, 18:43
- Cultură
- Ascultă știrea

Alături de autori, au luat cuvântul Călin Teutișan, Horea Poenar, Ștefan Manasia, Marius Conkan. În "Acedia. Jurnal de vise", volum apărut în colecția „Ego-grafii”, Braga continuă neobișnuitul său proiect autoficțional început în 1999 cu "Oniria". Juxtapunând eseul cu proză și ficțiunea cu amintirea, "Acedia" reflectă căutarea unei treceri „dincolo”. Visul real său „programat”, nocturn sau trăit cu ochii deschiși, printre ființe apropiate sau imaginate, funcționează ca un liant narativ în cadrul unuia dintre cele mai interesante experimente literare ale ultimelor decenii.
Stări de langoare și paralizie a gândului, spaime, ruinele jucăriilor mentale, frică amestecată cu plăcere, peisaje întunecate și moi, deprimare lentă, labirinturi, coridoare lăturalnice. În acest spațiu al îmbinărilor subtile de real și fantastic, cititorul se lasă ușor prins în mrejele visării. Braga este decanul Facultății de Litere, directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului - Universitatea Babeș-Bolyai, director al Caietelor Echinox.
Volumul "Panopticum" a apărut într-o nouă ediție revăzută, în colecția „Eseuri & confesiuni”, disponibil și în ediție digitală. Interzisă și condamnată în prezent, tortura a fost folosită în multe țări pe tot parcursul secolului XX. "Panopticum" își propune să aprofundeze acest subiect, arătînd dimensiunile inimaginabile pe care le poate atinge uneori cruzimea umană. Lagărele naziste, Gulagul, Dictatura Coloneilor în Grecia și a Juntelor militare în America Latină, regimurile totalitare din Africa și cele din statele islamice sunt doar exemple ilustrative pentru supliciile la care omul îi poate supune pe semenii săi.
De la descrierea diferitelor tehnici, a motivațiilor și a principalelor momente în care s-au petrecut acte de violență sălbatică până la portretele-robot ale torționarului și victimei, eseul de mentalitate oferă o imagine de ansamblu a fenomenului torturii, contribuind, obiectiv și rațional, la reîmprospătarea memoriei colective. Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. Este, de asemenea, profesor la catedra de literatură comparată a Facultății de Litere din Cluj.