Cardinalul Jorge Maria Bergoglio este noul Papă al Bisericii Catolice. Va purta numele Francisc

Cardinalul Jorge Maria Bergoglio este noul Papă al Bisericii Catolice. Va purta numele Francisc
Noul Papă al Bisericii Catolice va fi cardinalul de Buenos Aires, Jorge Maria Bergoglio, care se va numi Francisc.

Urmăriţi mai jos relatarea livetext a evenimentului în cadrul căruia a fost prezentat noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, respectiv primele cuvinte ale noului Papă.

21:32 Cardinalul Jorge Maria Bergoglio are 76 de ani, e iezuit şi este cel de-al 266-lea Pontif al Bisericii Catolice, notează Corriere dela Sera în ediţia electronică.

21:31 Noul Papă i-a binecuvântat pe cei prezenţi în Piaţa San Pietro.

21:29 "Vă voi binecuvânta pe voi şi lumea întreagă", a transmis Papa.

21:26 "Să mergem pe această cale a Bisericii, a Bisericii din Roma, care prezidă peste celelalte biserici, să ne rugăm, unul pentru celălalt, pentru lumea întreagă, pentru că este multă fraternitate între noi. Sper că astăzi vom începe şi mă veţi ajuta pe calea pe care o apucăm. Sper că vom evangheliza în continuare acest oraş minunat. Acum vă voi oferi binecuvântarea dar vreau să vă cer un favor, să vă rugaţi pentru mine. Să facem acest lucru prin tăcere", a spus noul Papă.

21:24 "Fraţilor şi surorilor, bună seara!", sunt primele cuvinte ale noului Papă. "Ştiţi că datoria Conclavului a fost să dea Romei un episcop. Se pare că fraţii mei, cardinalii, ţin la mine. Vă mulţumesc pentru primirea pe care mi-aţi făcut-o. Mai întâi de toate aş vrea să mă rog pentru predecesorul meu, Benedict al XVI-lea. Să ne rugăm cu toţii pentru ca Dumnezeu să îl binecuvânteze şi Maica Domnului să îl ocrotească", le-a transmis Papa Francisc celor prezenţi în Piaţa San Pietro. Suveranul Pontif a rosti un Tatăl Nostru şi o rugăciune către Maica Domnului.

21:22 Noul Papă a ieşit la balconul Vaticanului şi a făcut semnul de binecuvântare către mulţime.

21.21 Cardinalii Bisericii Catolice au optat pentru un cardinal din America Latină, unde trăiesc cei mai mulţi catolici din lume.

21:17 Jorge Maria Bergoglio este arhiepiscopul de Buenos Aires.

21:12 A fost făcut anunţul: Habemus Papam! Cardinalul Jorge Maria Bergolio. Numele noului Papă va fi Francisc.

21:00 Anunţul cu privire la numele noului Papă este aşteptat din moment în moment.

20:48 La această oră se ştie doar faptul că Papa a fost ales, nu însă şi numele Suveranului Pontif care este de aşteptat să fie anunţat însă în aproximativ 30 de minute. Principalii favoriţi erau cotaţi cardinalii Angelo Scola, arhiepiscopul de Milano, Marc Ouellet, arhiepiscopul din Quebec, Sean P. O'Malley, arhiepiscopul de Boston, Timothy Dolan, arhiepiscopul New-York.ului, Odilo Pedro Scherer, arhiepiscopul de Sao Paolo.

 

În jurul orei 20 din coşul Capelei Sixtine, unde a avut loc votul Conclavului, a ieşit fum alb, semn că a fost ales noul Papă.

La votul au participat 115 cardinali, reuniți în Conclav. Votarea a început marți seară și a continuat în această dimineață, respectiv după-masa. La fiecare ședință au fost programate câte două sesiuni de votare. Conform regulmanetului de alegere al noului Suveran Pontif fumul este emis la finalul după fiecărei ședințe; dacă însă Papa este ales după prima sesiune de vot din cadrul ședinței fumul alb este emis atunci.

Oameni din numrtoase ţări s-au adunat în Piaţa San Pietro din Roma, unde aşteaptă binecuvânatrea noului Papă, care va fi prezentat de cardinalul protodiacon Jean Louis Tauran, de la balconul Vaticanului, prin celebrul anunţ "Habemus Papam!". Conform noilor reguli din cadrul Bisericii Catolice după ce iese din Capela Sixtină Suveranul Pontif se va ruga câteva clipe în linişte, după care va ieşi la balcon unde îi va binecuvânta pe cei prezenţi. este de aşteptat de asemenea să rostească şi câteva cuvinte.

UPDATE (20:45) Presa internaţională titrează pe paginea de intrare pe ediţiile electronice alegerea Noului Suveran Pontif.

Urmăriţi mai jos relatarea livetext a evenimentului.

Comenteaza