Carlos Reygadas, Natalia Lopez şi Ioana Uricaru aduc filme de Cannes la Cluj-Napoca

Carlos Reygadas, Natalia Lopez şi Ioana Uricaru aduc filme de Cannes la Cluj-Napoca

Festivalul Les Films de Cannes revine la Cluj-Napoca şi se va desfăşura, între 25 şi 28 octombrie, la Cinema Victoria şi Cinema City Iulius Mall. 

"Lemonade", de Ioana Uricaru, deschide ediţia din acest an a Les Films de Cannes a Cluj-Napoca, proiecţia urmând să aibă loc joi, 25 octombrie 2018, de la ora 19:30, la Cinema City Iulius Mall. După proiecţie, regizoarea va avea o discuţie cu publicul. Ea a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deţine un doctorat în studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles (SUA).

Din 20015, locuieşte în Statele Unite, unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu "Lemonade", a coregizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj. "Lemonade" a debutat anul acesta la Berlinală, după care a fost selecţionat în 25 de festivaluri, fiind achiziţionat spre distribuţie în 12 ţări şi a primit şase premii în festivaluri internaţionale, printre care cel pentru regie la Sarajevo.

De asemenea, cinefilii din Cluj-Napoca vor avea ocazia de a se întâlni cu regizorul mexican Carlos Reygadas şi cu actriţa Natalia Lopez, care vor fi prezenţi la proiecţia filmul "Our Time", vineri, 26 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Victoria. 

"Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecţiile succesive de la Cannes, pe care presa de la Cannes le-a adulat şi urât cu aceeaşi patimă", arată organizatorii evenimentului. El a debutat cu primul său film de lungmetraj în secţiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Realisateurs, în 2002.

'"Japon" a intrat imediat în vizorul criticilor dar şi al juriului, filmul primind o menţiune specială Camera d'Or. "În 'Japon' se vede deja direcţia pe care Reygadas, un cinefil pasionant şi cultivat, o urmăreşte în cinema: personaje puternice, situaţii controversate, adesea la limita pornografiei, narate într-un ritm aşezat mustind de pasiune şi viaţă", se arată într-un comunicat remis presei.

Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu "Battle in Heaven", în 2005, apoi, în 2007, a câştigat premiului juriului cu "Silent Light", un omagiu adus lui Carl Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunităţi de menoniţi din Mexic. "Post Tenebras Lux" a obţinut, în 2012, premiul pentru regie la Cannes.

În "Our Time", duce radicalismul mai departe şi se inspiră puternic din viaţa personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie şi libertate. Prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Veneţia 2018, "Our Time" i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaţionale.

Natalia Lopez, partenera de viaţă a regizorului Carlos Reygadas, interpretează rolul principal feminin în film, alături de regizor. Aceasta este monteuză şi scenaristă. Este activă în domeniu, ca editor de film, începând din 2006, lucrând alături de Amat Escalante şi Carlos Reygadas. Este cunoscută pentru montajul unor filme precum "Heli", "Silent Light", "Jauja" şi "Post Tenebras Lux".

Comenteaza