Ce împiedică punerea în funcțiune a Cinematografului Dacia

Ce împiedică punerea în funcțiune a Cinematografului Dacia
Despre redeschiderea Cinematografului Dacia din cartierul clujean Mănăștur se vorbește încă din 2014. Au trecut mai bine de doi ani de atunci, conform municipalității lucrările de modernizare au fost finalizate, iar Tudor Giurgiu a anunțat că cinema-ul va fi inclus pe harta proiecțiilor TIFF 2016, adică la final de mai.

Și totuși. De ce nu a fost încă cinematograful repus în funcțiune? "Vă spun sincer, avizul de la ISU", a spus primarul Emil Boc în cadrul intervenției, de luni seara, de pe Facebook.

"Suntem în faza finală a obținerii avizului pentru securitatea la incediu. Cinematograful este complet reabilitat. În zilele următoare am să postez câteva imagini în premieră, să vedeți cum arată modernizat în interior. Acum mai trebuie unele detalii tehnice de făcut, cred că ne va mai lua încă aproximativ 2 săptămâni de zile până când vom obține acel aviz; sunt chestiuni tehnice ce țin de constructor, piese care trebuie aduse din străinătate. Dacă m-ați întrebat de inaugurare...în luna aprilie, cât mai aproape de început", a spus edilul.

"Am dispus și o acțiune de modernizare a spațiului din jurul cinematografului. Este acolo o parcare plină de gropi și noroi, pomi lipsă, mai este lângă blocul limitrof un pasaj insalubru care trebuie regândit. Când redăm în folosință cinema-ul și împrejurimile trebuie să arate bine", a mai adăugat acesta.

O altă problemă ce a împedicat redeschiderea cinematografului în 1 ianuarie 2016, ultimul termen anunțat, a fost critica regizorului clujean Tudor Giurgiu - implicat într-o campanie națională de a salva "Marele Ecran" - la adresa arhitecților de a vopsi în alb pereții sălii de proiecții.

"Îmi plac arhitecţii, sunt nişte tipi simpatici. Mi-am făcut mulţi prieteni pe vremuri în nopţile (sau dimineţile...) din Club A, cu mulţi alţii am lucrat în varii proiecte. Îi detest însă pe acei arhitecţi care participă la licitaţii publice, câştigă având oferta cu "preţul cel mai scăzut" şi apoi îşi bat joc de proiect, nefăcând nici cel mai mic efort să înţeleagă specificul activităţii spaţiului asupra căruia vor interveni. Cu, în mod teoretic, idei creative de reconversie/reamenajare. Recent, am înţeles că lucrările la Cinema "Dacia" din Cluj (cartierul Mănăştur) sunt aproape gata. Arhitecţi: asocierea între Civitas Proiectare şi 2 Invest. Am văzut pozele, o catastrofă: pereţii albi. De parchetul de pe scenă nu mai zic nimic. Păi domnilor arhitecţi, nu există niciun cinema în lume cu pereţi albi! De unde v-aţi documentat? Vă rog nu-mi spuneţi că sala e "multifuncţională" şi nu va fi "doar" cinematograf. Nu e o scuză. De ce la Cluj e altfel decât "cum se face"?", a scris Giurgiu.

Regizorul a mai spus că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul reabilitării Cinematografului Republica, redenumit Florin Piersic. Atunci, echipa TIFF, "pentru a nu se face de râsul lumii", a îndreptat ororile din bani proprii.

Municipalitatea a ținut cont de părerea lui Giurgiu și a revopsit sala ce va avea 200 de locuri și proiector de ultimă generație, 4K. A doua sală de cinematograf, cea de dimensiuni mai mici, a fost transformată în sală multifuncțională - aici ar urma să aibă loc spectacole ori reuniuni, și e dotată cu o scenă mobilă. Spațiul mai dispune de vestiare cu băi și săli de machiaj, cât și sală de conferințe la subsol.

Cât costă să închiriezi cinema-ul în 2016

Fiecare spațiu are tarif diferit : 200 lei/oră - sala mare, 150 lei/oră - sala mică și 100 lei/oră - hol, foier și subsol. Prețurile sunt ceva mai mici dacă se organizează evenimente culturale/educative în parteneriat cu municipalitatea - 100 lei/oră - sala mare, respectiv 75 lei/oră - restul spațiilor disponibile.

Organizatorii de evenimente vor putea închiria și partea de logistică: 25 lei/oră - podium (sau 100 lei/zi), 10 lei/oră - sistem de lumini (40 lei/zi), 50 lei/oră - echipamente de sonorizare (100 lei/zi) sau echipament video-proiecție 10 lei/oră (40 lei/zi).

Cinematograful Dacia a fost dat în folosinţă în anul 1981 și are o suprafaţă construită de 960 de metri pătraţi pe trei nivele - subsol, parter şi etaj. Clădirea a fost lăsată în paragină aproape 10 ani, devenind între timp locul de refugiu al oamenilor străzii, dar şi al purecilor şi şobolanilor.

Pe terasele de deasupra au crescut plante şi chiar doi mesteceni a căror rădăcini şi-au făcut loc prin gura de scurgere şi au ajuns să depăşească 4 metri. În 2013 a ajuns în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca, iar lucrările de reabilitare au început în toamna lui 2014. Locaţia este programată în aşa fel încât organizaţiile nonguvernamentale existente în zonă să angreneze comunitatea locală şi să creeze mai multă mişcare într-un centru al Mănăşturului lipsit de viaţă. De proiect s-au arătat deja interesate mai multe organizaţii care se ocupă de evenimente şi la Fabrica de Pensule. În centrul cultural de cartier se doreşte şi extinderea unor evenimente ca Zilele Clujului sau Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Modernizarea cinematografului a costat aproape 3 milioane de lei.


 

Comenteaza