Cel mai nou loc dedicat artei şi culturii vă aşteaptă într-o atmosferă prietenoasă

Cel mai nou loc dedicat artei şi culturii vă aşteaptă într-o atmosferă prietenoasă
Un nou spaţiu dedicat artei şi culturii se deschide în această lună la Cluj. The Box este locul în care orice artist îşi va găsi locul şi în care clujenii vor avea ocazia să participe la ateliere şi spectacole care mai de care mai interesante şi originale. ZIUA de CLUJ oferă primele detalii şi un mic preview al încăperii.

Amplasat pe spaţiul unei foste fabrici de pâine, The Box va fi de-acum casa trupei independente de teatru şi film Create. Act. Enjoy. Spaţiul se află în spatele Centralei de Escaladă de pe strada Horea, şi le-a fost dat spre folosinţă chiar de proprietarii de la sala de escaladă/cafenea.

"Am descoperit acest loc acum aproximativ un an de zile, când am jucat un spectacol la centrala de escaladă, fiind invitaţi de băieţii de acolo. Ne-am simţit foarte bine şi tot vizitându-i pe băieţi şi gândindu-ne la alte planuri creative, s-a născut ideea de a intra noi în spaţiul din spatele clădirii. Am început discuţiile mai serios prin septembrie, octombrie 2014 şi iată-ne în ianuarie cu programul făcut pe prima lună de activitate. Îi dăm drumul!", a spus Diana Buluga, regizor şi manager la Create. Act. Enjoy.

Sala este gândită, în primul rând, pentru ateliere creative şi poate găzdui maxim 20 de participanţi, însă la spectacole capacitatea va fi de maxim 40-45 de locuri. Sala va fi ca un stup de albine harnice, plin de zumzete şi oameni care creează, începând cu data de 15 ianuarie. Tinerii de la Create. Act. Enjoy le-a pregătit, deja, clujenilor o lună plină de activităţi interesante.

„Pentru luna ianuarie avem programate patru areliere creative, două strucutrate pe sistem de modul, adică patru şedinţe, atelierul de creative writing, atelierul de film şi vom avea şi două ateliere „blitz" cum le numim noi, care sunt într-o singură şedinţă, un atelier de teatru şi improvizaţie şi unul de teatru pentru copii. Pe lângă asta, mai sunt două spectacole: one-man-show-ul Ralucăi Lupan numit „Every day is a Bridget day" şi un recital de poezie şi muzică live, cu mine şi cu Alexandra Felseghi şi două evenimente surpriză, care vor fi cu intrarea liberă. Aceste evenimente dorim să devină o tradiţie pentru The Box. Este vorba despre seara de film, adică o întâlnire lunară în care vizionăm filme artistice, vom avea la fiecare întâlnire un alt film după care discutăm liber cu Cristian Pascariu despre film, despre cum a fost realizat filmul, despre atmosfera lui, dar şi despre orice alt subiect iniţiat de participanţi. Seara de film ne dorim să devină o seară cu prietenii. Tot la categoria evenimente surpriză mai sunt întâlnirile generaţiei cu cheia la gât, serie de întâlniri cu persoanele care au experimentat de la guma turbo, până la ciocolata Kiss, până la jucatul de-a v-ati ascunselea, elasticul în faţa blocului şi aşa mai departe. În cadrul acestor seri vom viziona diapozitive, vom urmări filme pe casetă video, filme dublate de Irina Margareta Nistor, vom face competiţii de Tetris, vom juca avionaşe. Ne dorim ca prin întâlnirile generaţiei cu cheia la gât să formăm o comunitate. Este vorba de acele persoane născute înainte de ‘90 sau în preajma anilor '90. Deja ideea a fost testată în cercul de prieteni şi se pare că toată lumea aşteaptă şi e oarecum highlight-ul lunii ianuarie", a spus încântată Diana.

Designul spaţiului a fost gândit de către membrii companiei de teatru care au dorit un spaţiu plin de lumină şi culoare, cu o atmosferă prietenoasă în care toată lumea să se simtă bine.

„Înainte de The Box şi înainte de Centrala de Escaladă, de mult ştiu că a fost o fabrică de pâine. Am vrut să concepem spaţiul cu o combinaţie între lemn, ceva tradiţional şi metal modern, adică vrem să combinăm stilul clasic cu cel modern. În acelaşi timp vrem ca spaţiul să fie foarte colorat, şi foarte viu care să te inspire, să le dea drumul la creativitate celor prezenţi acolo. În direcţia asta vrem să mergem. Încercăm să şi păstrăm din geamurile vechi, şi poate un horn de la moara din vechea fabrică de pâine, să rămână acolo ca o mărturie. În rest, vrem ca spaţiul să fie cât mai modern şi mai friendly posibil, un spaţiu cald unde vii şi te simţi bine. Va fi o sală luminoasă, colorată, cu mobilier flexibil, astfel că ne vom putea muta în ce colţ vrem, încercăm să recreem toate condiţiile necesare creativităţi. Partea vizuală am gândit-o noi, e o muncă de echipă. The Box, se referă la termenul cutie, iar nouă ni s-a părut termenul cel mai potrivit pentru a închega totul, într-un spaţiu mic unde poţi să bagi orice. Folosim cutiile pentru absolut orice, ca o cutie de cadouri, ca o cutie de depozitare şi tot ce vrei tu şi atunci am zis că putem să băgăm şi elemente creative într-o cutie de dimensiuni mult mai mari. E ca o surpriză cumva. Deschizi cutia şi te bucuri când vezi ce ai în ea", a spus Cristian Pascariu, regizor la Create. Act. Enjoy.

The Box are potenţialul de a deveni un loc de referinţă pentru pasionaţii de artă şi cultură, un loc în care vor putea vedea mereu ceva nou şi vor fi întâmplinaţi de oameni de la care au ceva nou de învăţat.

„Vrem ca publicul clujean să vadă acest loc ca pe o posibilitate de a-şi petrece timpul şi mai ales, ca o nouă posibilitate de a creşte şi de a învăţa lucruri noi, împreună cu echipa Create. Act . Enjoy. Nu vrem să fie un spaţiu în care oamenii să vină doar ca la spectacol, să stea o oră şi după-aia să plece. Vrem să fie un spaţiu deschis în care oricine poate veni oricând. Suntem deschişi pentru oricine dacă, să zicem, are o idee creativă şi nu are echipa cu care să o pună în practică, noi suntem acolo pentru asta, dispuşi să realizăm ideea împreună sau doar să dăm sfaturi, sugestii. Suntem deschişi la orice fel de propuneri", a spus în încheiere Diana Buluga.

Tinerii locuitori ai Clujului arată din ce în ce mai des că există spaţii uitate, dar care pot fi activate şi în care se pot organiza evenimente culturale şi artistice, la fel cum s-a întâmplat cu depozitul de filme, cu Cinema Favorit şi alte locaţii.

Comenteaza