CENTENAR. Filarmonica din Cluj concertează la Roma. Evenimentul va fi LIVE pe Facebook

CENTENAR. Filarmonica din Cluj concertează la Roma. Evenimentul va fi LIVE pe Facebook
| Foto: Arhiva

Dacă anul trecut Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Viena, la Musikverein, anul acesta Centenarul va fi  marcat la Roma.

Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebebșelea, cu participarea mezzosopranei Ruxandra Donose, va concerta miercuri, 28 noiembrie 2018, în Sala Sinopoli din Roma. 

Din programul concertului fac parte Dansurile românești de  Béla Bartók, Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă, trei lieduri de Nicolae Bretan în orchestrația lui Dan Variu și în interpretarea mezzosopranei Ruxandra Donose (Stelele-n cer, Rea de plată, Şi dacă ramuri bat în geam), muzică din opereta Valurile Dunării de George Grigoriu, Copacul de Zsolt Kerestely și lucrarea Jocuri II de Sabin Păutza.

Dansurile româneşti stau mărturie pentru intensa preocupare pe care Bartók a avut-o pentru muzica tradiţională a românilor din Ardeal, rezumată în propriile sale cuvinte: „Socot drept scop al vieţii mele să continuu şi să isprăvesc studierea muzicii poporului român.” Ceea ce a şi făcut admirabil, nu doar prin încorporarea, în muzica sa, a unor elemente specifice folclorului românesc, ci şi prin culegerile de melodii populare adunate din diferite zone transilvane. Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă este o ocazie minunată de a-l cânta pe Toduță la Roma. El este legat oarecum de acest oraș pentru că  și-a făcut doctoratul la Institutul Pontifical de la Roma, iar apoi a devenit primul conducător de doctorate pe muzică din România. Acest Concert a fost interpretat în primă audiţie absolută în 1951, însă fără cea de-a treia din cele patru părţi iniţiale, pe care compozitorul a decis, în ultimul moment, să o suprime. În acest concert, dirijorul Gabriel Bebeşelea, alături de Orchestra Filarmonicii, şi-au dorit aducerea la lumină a acestei părţi care a rămas neintepretată până la acest moment şi care va întregi astfel tabloul lucrării lui Toduţă.

Concertul poate fi urmărit live pe paginile de Facebook a Ambasadei României de la Roma și a Radio România Muzical, începând cu ora 20:30. 

 

Comenteaza