Centrul Cultural Clujean. Buget de 725.000 euro şi 12 proiecte "umbrelă" în 2018

Centrul Cultural Clujean. Buget de 725.000 euro şi 12 proiecte "umbrelă" în 2018
| Foto: Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean, asociaţie ce continuă implementarea programelor din dosarul de candidatură a Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, pierdut în faţa Timişoarei, şi-a prezentat planurile şi bugetul pentru anul 2018.

750.000 de euro şi 12 programe umbrelă


Obiectivul de buget pentru 2018 al asociației este de 725.000 de euro, 51% din această sumă urmând să provină din fonduri nerambursabile, în special de la nivel local, 21% din cotizațiile membrilor și 28% din fonduri private. Banii vor fi folosiți pentru cheltuieli de program (58%), cheltuieli cu salariile și taxele salariale (26%), cheltuieli de marketing (10%) și cheltuieli administrative (6%).

*Conform listei finanţărilor nerambursabile oferite de Primăria Cluj-Napoca, în 2018 CCC va primi 400.000 lei de la bugetul local.

O noutate este stabilirea de către Adunarea Generală de noi niveluri pentru cotizațiile anuale ale membrilor. Astfel, cotizațiile vor fi de 50 de euro pe an pentru organizațiile non-guvernamentale, 100 de euro pe an pentru instituțiile membre și de 75.000 de euro pe an pentru autoritățile publice care fac parte din Asociație (Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj). Până anul trecut, cotizația anuală a fost de 10.000 de euro pentru Primărie și Consiliul Județean și de 100 de lei pentru ceilalți membri ai Centrului.

„Am prezentat obiectivul de buget pentru acest an, peste 700.000 de euro, care dovedește că Centrul Cultural Clujean intră într-o nouă fază, cea a implementării de facto a programului cultural. Suntem entuziasmați că reușim să ne vedem de planul inițial, care a constat în reconfirmarea și testarea programului în 2017 și trecerea la implementarea lui din 2018. E limpede pentru toți participanții că acest oraș este pregătit să construiască un proiect cultural deosebit, capabil să contribuie decisiv la transformarea socială și dezvoltarea durabilă în Cluj-Napoca și în regiune", a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului.

Pentru acest an Centrul Cultural Clujean are planificate zeci de activități în cadrul celor 12 proiecte umbrelă din programul cultural: o școală de curatoriat, un program artistic și o cercetare asupra artei clujene în cadrul proiectului Centrului European de Artă Contemporană, primele acțiuni ale proiectului Artă și Fericire, o variantă pilot a programului de educație STEAM în școlile clujene, o nouă ediție a week-end-ului râului în cadrul Sunt Riveran, programe pentru diaspora clujeană și pentru noii veniți în oraș în cadrul InClujiunii, un prim incubator de afaceri și tehnologie în industriile culturale, dedicat filmului, în proiectul Culturepreneurs, prime activități în proiectul regional Transylvania Myths Europe, cu zece sate transilvănene pilot, o Paradă a Moștrilor și începerea lucrului la tema de proiectare a viitorului Parc al Etnografiei Intergalactice, cercetări, analize și programe de formare pentru sectorul cultural și civic în cadrul Academiei Schimbării, precum și experimente comportamentale și colectare de date pentru mobilitate în cadrul Fondului de Inovare.

Centrul îşi măreşte echipa

În 2018, Centrul Cultural Clujean își mărește echipa executivă la 15 oameni, fiind în această perioadă în plin proces de recrutare pentru 10 poziții pentru care și-au depus candidatura aproape 150 de persoane: clujeni, români din afara Clujului și români din diaspora. Noua echipă își va intra în rol la începutul lunii mai, lună în care Centrul organizează conferința anuală a Rețelei Europene a Orașelor Culturale, Noaptea Muzeelor și o nouă ediție a proiectului Jivipen, dedicat relației dintre comunitățile roma și non-roma ale orașului.

De asemenea, cu prilejul Adunări Generale, zece organizații clujene au aderat ca membri ai Centrului Cultural Clujean: Asociația Reactor de Creație și Experiment, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Cluj, Fundația Transilvania Trust, Asociația Boiler (Electric Castle), Asociația Cealaltă (Cluj Design Days), Asociația Daisler, Asociația Grupul de Dezvoltare Locală, Asociația Creative Ways (TEDxEroilor), Asociația Arta în Dialog (Cinema Arta) și Asociația Fotopia (InOut Fotography Festival). A existat și o solicitare de retragere din organizație, venită din partea Asociației Ropot (Impact Hub), care în decembrie 2017 și-a încetat activitatea la Cluj-Napoca.

Comenteaza