Centrul de Interes prezintă o selecție din colecția ICA-D, plus alte două expoziții noi

Centrul de Interes prezintă o selecție din colecția ICA-D, plus alte două expoziții noi

Pentru prima dată în România, Centrul de Interes prezintă o expoziție de amploare cu lucrări din valoroasa colecție a Institutului de Artă Contemporană - Dunaújváros (ICA-D), în spațiul expozițional de la etajul 4. Alte două expoziții vor fi vernisate la etajul 1, la BAZIS Project Space și Galeria Nano. Un eveniment marca Centrul de Interes, care pune în valoare dialogul între culturi și care completează tabloul colaborării dintre cele două centre de artă contemporană.

Expoziție - eveniment: colecția ICA-D pentru prima dată la Cluj

”Changing Places II. Expoziție din colecția Institutului de Artă Contemporană - Dunaújváros” face parte din programul de schimb cultural internațional derulat de-a lungul anului 2019 între Centrul de Interes, Cluj-Napoca (România) și Institutul de Artă Contemporană, Dunaújváros (Ungaria) și este perechea în ”oglindă” a expoziției ”Changing Places - Works by Artists of Centrul de Interes, Cluj-Napoca”, găzduită de instituția din Dunaújváros în primăvara lui 2019, care a oferit publicului maghiar ocazia de a vedea prima expoziție de grup internațională cu focus exclusiv pe artiștii din Centrul de Interes.

Expoziția ”Changing Places II”, curatoriată de Nóra Deák, Gabriella Zsinka, va fi prezentată în spațiul generos de la etajul 4 al Centrului de Interes și va oferi vizitatorilor o privire panoramică asupra scenei artistice contemporane din Ungaria, prezentând o selecție de 42 de artiști maghiari de renume internațional: Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula și Várnagy Tibor.

Fondat în anul 1997, ICA-D e unul dintre cele mai importante spații expoziționale din afara capitalei Ungariei. Colecția sa are o istorie de peste 20 de ani, însumând peste 350 de lucrări de artă, fiind una dintre cele mai semnificative colecții din Ungaria. Potențialul său se remarcă și prin cererile de împrumut tot mai numeroase din partea unor instituții de artă prestigioase din Portugalia și până în Japonia. Selecția de lucrări care va ajunge la Centrul de Interes va prezenta o imagine comprehensivă despre istoria și formarea acestei colecții unice, pe de o parte, și va reflecta diversitatea colecției în subiecte, stiluri și medii (pictură, sculptură, obiect, instalație, fotografie și video), pe de altă parte.

Expoziții noi în spațiile de la etajul 1

În aceeași seară, la etajul 1 al Centrului de Interes vor fi vernisate alte două expoziții. La BAZIS Project Space, artistul Márton Zoltán prezintă expoziția de fotografie ”Undeva acasă”, care vorbește despre sentimentul de apartenență, despre exil, despre distanță, despre căutarea unui nou ”acasă”, despre ”acasă” ca sentiment sufletesc și nu ca loc fizic. Expoziția ”Fake Is the New Real” de la Galeria Nano pornește de la câteva întrebări esențiale în era post-adevărului: ”Care mai e statutul operei de artă?”, ”Ce a mai rămas din frontiera original și fals, copie, replică?”, ”Cum se rescriu teoriile despre imitație, inspirație, furt?”. În seria sa recentă de lucrări letriste, artistul Gabriel Marian s-a confruntat direct cu o multiplicare și suprapunere a citatelor vizuale și literare, ceea ce i-a ocazionat și explorări în direcția ”rescrierii” unor opere celebre în cheie metamodernă.

Program de vizitare

În data de 16 august 2019, expozițiile vor fi deschise între orele 19:00 și 22:00, urmând ca în perioada 17 august - 14 septembrie 2019, să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00. Intrarea e liberă. 

Comenteaza