Cineconcert Metropolis, acompaniat live de filarmonică, la Castelul Banffy

Cineconcert Metropolis, acompaniat live de filarmonică, la Castelul Banffy
Centrul Cultural German Cluj-Napoca se alătură și anul acesta Festivalului Internațional de Film Transilvania cu cineconcertul "Metropolis", un film-cult al genului science fiction, acompaniat live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.

Renumitul dirijor german, Stefan Geiger, revine pentru a treia oară la Cluj-Napoca pentru acest cine-concert aniversar: se împlinesc 90 de ani de la premiera filmului la Berlin. Proiecția specială în aer liber va avea loc în 4 iunie, de la ora 21:45, la Castelului Banffy din Bonțida.

Capodopera lui Fritz Lang este unul dintre cele mai reușite exemple ale expresionismului german din cinematografie și primul film inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. "Metropolis" a fost un deschizător de drumuri, fiind cea mai citată operă din istoria filmului.

Regizorul a creat orașul gigant futurist care dă și titlul filmului, cu elemente devenite mai apoi tipice pentru filmele SF: apar primii roboți care pot înlocui omul iar decorul este realizat din zgârie-nori, construcții supradimensionate, poduri și grădini suspendate.

Presa vremii titra cifre la fel de impresionante ca însuși filmul: o echipă de 36.000 de oameni, 380 de ore de negativ și cel mai scump film realizat până la momentul respectiv. Tema abordată a fost de asemenea una inedită pentru anul 1927: societatea de tip distopic împărțită în două clase sociale, în care omul poate fi ușor substituit de mașini. Versiunea proiectată în cadrul TIFF a fost regăsită și restaurată abia în 2010 de Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau.

Coloana sonoră originală compusă de Gottfried Huppertz va fi interpretată de 63 de muzicieni ai Filarmonicii de Stat Transilvania. Orchestra cu o tradiție de peste 60 de ani va concerta sub bagheta dirijorului Stefan Geiger, renumit internațional ca specialist în muzică de film orchestrală.

Dirijorul are în spate o carieră impresionantă: a început ca trombonist, cucerind numeroase premii la concursuri internaționale, a preluat conducerea artistică și rolul de dirijor pentru mai multe orchestre consacrate, precum cea din Buenos Aires, și este unul dintre cofondatorii German Game Music Award.

În 2010, versiunea restaurată a filmului Metropolis, acompaniat de muzica electronică a lui Antonio Bras, a avut un succes fabulos la TIFF, la fel ca seria de cineconcerte a Struggle-Orchester, în 2012, sau sonorizarea la orgă a filmului "Faust", de F. W. Murnau la Biserica Luterană.

În parteneriat cu Filarmonica de Stat Transilvania și cu Primăria Cluj-Napoca, a avut loc în 2013 cineconcertul în aer liber Aventurile Prințului Achmed dee Lotte Reiniger, primul lungmetraj animat din istoria cinematografiei, iar în 2015 Filarmonica a acompaniat un alt film clasic de referință, Cutia Pandorei.

Comenteaza