CINEMA | Noaptea Albă a Filmului Românesc revine la Cluj

CINEMA | Noaptea Albă a Filmului Românesc revine la Cluj
Evenimentul se va desfășura în paralel la Cluj şi București, vineri, 22 septembrie. Anul acesta, la Cinema Victoria din Cluj vor ajunge trei dintre cele mai bune filme românești ale anului.

"Perfect Sănătos", cel de-al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, va deschide Noaptea Albă a Filmelor de la Cluj, la ora 22:30. Pelicula a fost filmată la Cluj și este este un film care provoacă publicul la dialog și refuză finalurile așteptate. Anca Damian îi aduce împreună, într-un thriller de autor, pe tânărul Anghel Damian, alături de nume consacrate precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni și Olimpia Melinte. În mijlocul acțiunii este Andrei, care pornește în căutarea unei explicații privind moartea neașteptată și suspectă a tatălui său. Între trauma dispariției părintelui și descoperirea unor secrete dureroase legate de acesta, el este forțat să se maturizeze rapid și să-și reconsidere relația cu trecutul și familia.

Programul continuă după miezul nopții cu „un film despre abuz și manipulare", așa cum își descrie chiar Adrian Sitaru cea mai recentă producție. Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, căruia i se dă ocazia de a-și dovedi competențele, dar care înțelege că înverșunarea cu care își urmează vocația este una îndoielnică. Fixeur este propunerea României de anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

A treia proiecţie a nopţii aparţine regizorului Daniel Sandu, care își face debutul în lumea lung metrajului cu "Un pas în urma serafimilor". Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Noaptea Albă a Filmului Românesc se află la a opta ediție, iar anul trecut a strâns mii de spectatori care au vizionat 40 de filme, devenind un reper în lumea cinematografiei autohtone.

Comenteaza