CinePOLSKA. Zilele Filmului Polonez la Cluj

CinePOLSKA. Zilele Filmului Polonez la Cluj
Filme despre curaj - acesta este genericul sub care se desfășoară proiecțiile CinePOLSKA, în cadrul cărora spectatorii din Cluj-Napoca vor putea vedea unele dintre cele mai bune filme produse recent în Polonia. Proiecțiile încep pe 14 aprilie și se desfășoară la Cinematograful Victoria.

„Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele", spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.

CinePOLSKA începe pe 14 aprilie, la ora 18.00, cu filmul „Dumnezeii", o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii '80 al secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.

Proiecția de filme artistice poloneze din Cluj-Napoca este un bun prilej pentru a vedea și una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani - „Varșovia 44" -,povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944.

Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, și-a luat o sarcină foarte grea, și anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale - „Canalul" lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi și vorbește despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine și o muzică familiară spectatorului contemporan.

CinePolska se încheie pe 16 aprilie cu o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară". „Cetățeanul" lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuși, interpretând rolul principal al cetățeanului obișnuit, „cenușiu", care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă și animă.

Filmul a obținut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional Comedy din Cluj pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun scenariu, iar la festivalul de film din Gdynia - premiul special pentru curajul de fi abordat teme dificile.

Comenteaza