Clujul artistic modern, pe locul trei în lume

Clujul artistic modern, pe locul trei în lume
Publicaţia americană Huffington Post a realizat un clasament al celor mai importante 12 oraşe, relevante pentru arta contemporană, din lume. Cluj-Napoca ocupă poziţia a treia la arta sec. XXI, cu Muzeul de Artă şi cu Fabrica de Pensule.

Muzeul de Artă şi Fabrica de Pensule au pus Cluj-Napoca pe harta artiştilor contemporani. Deşi a fost desemnat drept „hotspot internaţional" pentru arta modernă, Muzeul de Artă şi-ar putea pierde sediul.

„Sunt rezultate notabile. Este normal. De câţiva ani Muzeul de Artă şi-a propus să prezinte fenomenul artistic contemporan. Lucrurile sunt legate de fenomenul tinerilor artişti clujeni care prin creaţiile lor au avut succes şi pe plan internaţional. Anul trecut am vernisat expoziţia lui Ciprian Mureşan, iar acelaşi proiect a participat la târgul de artă de la Basel, în iunie. Anul trecut am avut o selecţie a Bienalei de artă de la Praga. Am încercat să integrăm muzeul într-un circuit internaţional", a comentat directorul instituţiei, Călin Stegerean.

Muzeul clujean şi-ar putea pierde sediul - Palatul Banffy a fost câştigat în instanţă - şi funcţionează cu jumătate din personalul necesar. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat la Cluj, acum câteva zile, că punerea în posesie a moştenitorilor ar putea avea loc în 2014.

Clasamentul nu face altceva decât să atragă atenţia asupra instituţiilor importante de artă din oraş, care îşi îndeplinesc misiunea şi în perioadă de criză. Sperăm că asta ne va aduce mai mult suport. Când vorbesc de criză nu mă refer numai la problemele financiare şi la declaraţiile ministrului Culturii, ci şi la personalul insuficient cu care funcţionăm", a punctat Stegerean. Reprezentanţii muzeului au explicat că instituţia are 26 de angajaţi din 42, cât ar fi necesar.

Deschisă de patru ani, Fabrica de Pensule figurează în recomandările jurnaliştilor de la Huffington Post. Gândită ca o iniţiativă organică, Fabrica aceasta are 50 de artişti care expun şi lucrează. Articolul, spun reprezentanţii Fabricii de Pensule, punctează seria de evenimente care au marcat Clujul pe scena artei contemporane mondiale: expoziţia „European Travellers" de la Mucsarnok Budapesta, „Hotspot Cluj" de la Arken, Danemarca şi „Six Lines of Flights", vernisată la San Francisco.

„Nu e prima confirmare de acest gen. Au fost mai multe momente recente care au marcat Clujul pe scena de artă contemporană, având în focus artiştii de la Fabrica de Pensule. Expoziţia de la Mucsarnok, din 2012, a adunat cele mai importante creaţii din ultimii 15 ani din Cluj. Expoziţia de la San Francisco a ales şase oraşe din lume, care nu sunt capitale şi care sunt reprezentative pentru mişcarea artei contemporane. Astfel, pe lângă Cluj, au fost alese oraşele Beirut şi Ho Chi Minh din Vietnam. Anul acesta avem „Hotspot Cluj" de la Arken, iar curatorii au selectat mai mulţi artişti reprezentativi din comunitatea artistică şi au prezentat Fabrica de Pensule ca având un rol important pe scena artei contemporane", ne-a declarat reprezentantul Fabricii de Pensule, Corina Bucea.

 

Comenteaza