Clujul, asaltat de teatru în decembrie

Clujul, asaltat de teatru în decembrie
Festivalul “Interferenţe”, organizat de Teatrul Maghiar, include 21 de spectacole din nouă ţări, precum şi concerte, lansări de carte şi expoziţii.
Festivalul Internaţional de Teatru “Interferenţe”, ediţia 2010, va avea loc între 1 şi 12 decembrie, la Cluj-Napoca, în organizarea Teatrului Maghiar de Stat din municipiu. Spectacolele şi evenimentele conexe vor avea loc atât la Teatrul Maghiar, cât şi în locaţii “alternative” precum Casa Tranzit, Fabrica de Pensule sau Teatrul Naţional “Lucian Blaga”.

Cele 21 de spectacole de teatru din Spania, Franţa, Olanda, Polonia, Ungaria, Croaţia, Israel, SUA şi România sunt traduse simultan în limbile română, maghiară şi engleză. În cadrul festivalului vor fi organizate şi evenimente conexe precum dezbateri deschise cu creatorii spectacolelor, lansări de carte, expoziţii, concerte de jazz, workshop de teorie a teatrului pentru studenţi. Mai jos puteţi consulta o selecţie din programul festivalului: în 1 decembrie, de la ora 20:00, Sala Mare a Teatrului Maghiar va găzdui concertul extraordinar de jazz Elevation, iar în 3 decembrie, în acelaşi loc, de la aceeaşi oră, se va juca spectacolul “Sfârşit de partidă”, de Samuel Beckett, producţie a instituţiei Teatro de la Abadía, Spania. Teatrul Naţional Habima din Israel va urca pe scenă cu spectacolul “The Same Sea” (Amos Oz) în 10 decembrie, de la ora 20:00.

“Leonce şi Lena”, de Georg Büchner, regizat de Gábor Tompa, va putea fi văzut în 2 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, iar în 5 decembrie, de la ora 19:00, actorii de la Théâtre de l’Incredule, Franţa, vor juca în “Lumea de dincolo sau statele şi imperiile din lună”. Noua Sală Studio a Teatrului Maghiar va găzdui în 11 decembrie, de la ora 17:00, spectacolul “Ruins True”,o creaţie colectivă de dans în spiritul lui Samuel Beckett de Liam Clancy, Jess Humphrey, Yolande Snaith, Sharokh Yadegari şi Gábor Tompa. Spectacolul, regizat de Gábor Tompa, este o coproducţie a Sushi Center for the Urban Arts, San Diego şi a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

“Opereta imaginară”, o producţie a Teatrului Csokonai din Debrecen, Ungaria, va putea fi văzută în 11 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Sala Mare va fi marţi, 7 decembrie, de la ora 19:00, gazda spectacolului “Woyzeck sau schiţa unui vertij”, o coproducţie a Teatrului Naţional din Bretagne, Rennes şi Centrul Coreografic Naţional d’Orléans. ZIUA de CLUJ va publica, în numerele viitoare, prezentări ale spectacolelor din cadrul festivalului “Interferenţe”.

Kafka, de trei ori

Spectacolul “Process_City” (“Oraşul-proces”) este o trilogie inspirată de romanul lui Franz Kafka intitulat “Procesul”, precum şi de consecinţele filosofice şi politice ale cărţii. Prima parte a spectacolului, “Vacation from history”, va fi jucată vineri, 3 decembrie, la Casa Tranzit, a doua, “Ex-position”, va putea fi văzută sâmbătă, la Fabrica de Pensule, iar a treia parte, “Process in progress”, va fi pusă în scenă duminică, la Teatrul Naţional “Lucian Blaga”.


Comenteaza