Clujul, de la lostriţe la Caragiale

Clujul, de la lostriţe la Caragiale
Volumul “Clujul în legende”, repovestit de Irina Petraş şi Ovidiu Pecican, a fost lansat ieri la primărie cu ocazia Zilei Naţionale.
Regele Matia, Ioan de Hunedoara şi dominicanii clujeni, grănicerii din Feleac, Sigismund de Luxemburg sau “clujeanul” Caragiale sunt doar câţiva dintre protagoniştii scrierilor adunate în volumul “Clujul în legende”, repovestit de Irina Petraş şi Ovidiu Pecican. Cartea a fost lansată ieri, în Sala de Sticlă a primăriei. La eveniment au fost prezenţi atât oameni de litere clujeni, cât şi primarul Sorin Apostu şi viceprimarul Laszlo Attila.

“După «Clujul în cuvinte» şi «Legendele Clujului», prezentul volum, «Clujul în legende», este o nouă ocazie pentru o incursiune în trecutul plin de pitoresc şi de mistere. Cartea, care se adresează atât vizitatorilor, cât şi clujenilor, este o istorie repovestită cu savoare”, a punctat primarul Sorin Apostu. Unul dintre autori, Irina Petraş, preşedintele filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România (USR), a făcut câteva precizări. “Apariţia acestor cărţi despre Cluj este o bună modalitate de a vindeca o oarecare extenuare a ideii de sărbătoare naţională. Există o lene, o plictiseală de a vorbi despre marile momente, dar acestea pot fi contracarate”, a subliniat Irina Petraş. “Sunt nenumărate poveşti despre Cluj, de aceea cele 100 de pagini pe care le-am avut la dispoziţie sunt insuficiente. Eu şi Ovidiu Pecican nu suntem născuţi la Cluj, dar ne simţim înfiaţi 100% de acest oraş”, a menţionat preşedinta USR, filiala Cluj.

Irina Petraş a accentuat faptul că textele din cadrul volumului pornesc de la adevăruri istorice, completate cu întâmplări ori cu dialoguri despre care nu există dovezi că ar fi avut loc. “Important este că ar fi putut avea loc, că acele cuvinte ar fi putut fi rostite”, a precizat scriitoarea. Irina Petraş a lansat şi o propunere-proiect: “Vom publica aceste legende pe site-ul Uniunii (www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro - n. red.), însă într-o formulă deschisă. În acest fel, doritorii vor putea completa fondul existent cu alte poveşti pe care le cunosc. Şi poate că astfel, într-un viitor apropiat, vom lansa în această încăpere «1001 legende ale Clujului», într-un volum mai gros decât Enciclopedia «Minerva»”.

Gratuită, pe Eroilor

Cartea “Clujul în legende” a apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Volumul este disponibil gratuit la Centrul de Informare Turistică al Primăriei Cluj-Napoca, situat pe Bulevardul Eroilor. “Clujul în legende” are două părţi: “Legendarium”, repovestit de Ovidiu Pecican, şi “Momentarium”, al Irinei Petraş. Între legendele repovestite se numără cele despre cărţile româneşti sau corbii regelui Matia, despre ritualurile locale de intrare în studenţie, tunelele şi subteranele Clujului, meşteşugarii din Silezia veniţi în oraş, fortul de pe Cetăţuie, dar şi despre lostriţele din lacul Tarniţa.


Comenteaza