Clujul va avea Centru European de Artă Contemporană

Clujul va avea Centru European de Artă Contemporană
Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, ar urma să fie inaugurat în anul 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți.

ECCA va fi primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate, conform reprezentanţilor Centrului Cultural Clujean, ONG care, alături de municipalitate, s-a angajat să continue şi să implementeze o parte din programul cultural Cluj 2021, după pierderea titlului în faţa Timişoarei.

În dosarul de candidatură, pentru realizarea ECCA era preconizat un buget de 12 milioane de euro, fonduri europene şi finanţare locală, demararea construcţiei era programtă pentru 2018 şi termenul de execuţie al lucrărilor era de doi ani de zile. Locaţia nu a fost însă niciodată bătută în cuie.

Conform directorului Centrului Cultural Clujean, Ştefan Teişanu, ECCA ar urma să fie funcţioneze pe trei nivele  - subsol, parter și mansardă - în fosta cazarmă militară de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, clădire monument, aflată în prezent într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul aferent de 1,3 hectare, pe care momentan funcţionează o parcare publică cu sute de locuri, aparţin municipalităţii. Aici ar urma să se ridice şi clădirea Centrului Cultural Transilvania, proiect aflat în impas de ani de zile. "Avem proiectul tehnic, însă nu şi avizul de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. După ce o să îl obţinem, de la Cluj sau de la Bucureşti, mergem în Consiliul Local pentru ca apoi, municipalitatea să se poată ocupa de investiţie, de reconversia clădirii. Imobilul va rămâne în proprietatea municipalităţii".

Centrul Cultural Clujean a pornit un program preinaugural al Centrului European de Artă Contemporană (ECCA), derulat sub genericul „Breaking Views. Memorie în construcție | Viitor în aşteptare".

"Este un proiect colectiv care propune o serie de expoziții, intervenții în spațiul public, dezbateri şi conferințe reunite sub un generic care în egală măsură se doreşte recuperator, dialogic şi programatic. Această temă introduce o parte din direcțiile strategice de abordare artistică şi culturală ale proiectului Centrului European de Artă Contemporană. Mai exact, racordul cu elementele socio-culturale ale actualității, recuperarea şi valorificarea memoriei, racordarea la potențialul civic şi economic al comunității şi articularea unui discurs expozițional constructiv şi colaborativ", explică reprezentanţii ONG-ului cultural.

În proiect sunt angrenate instituţii precum Universitatea de Artă și Design, Uniunea Artiștilor Plastici, Fabrica de Pensule, Departamentul de Cinematografie și Media al Facultății de Teatru și Televiziune a UBB și Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Săptămânal, fiecare instituţie, va organiza evenimente în cadrul programului menţionat.

Secțiunea Breaking Rules, curatoriată de UAD și UAP
Secțiunea Breaking Views, curatoriată de Departamentul de Cinemtografie și Media al UBB
Secțiunea Editing History, curatoriată de Federația Fabrica de Pensule
Secțiunea Noul Locatar, curatoriată de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule
Secțiunea Ateliere Deschise, curatoriată de Uniunea Artiștilor Plastici
Conferința „Modele instituționale" - 24-25 noiembrie, Casa Matei, Cluj-Napoca

Încă un Centru Contemporan de Artă, privat de această dată, ar urma să fie deschis în Cluj-Napoca, în 2018. Va fi amplasat într-o clădire istorică de pe strada Avram Iancu, recent reabilitată, achiziţionată de pictorul Adrian Ghenie cu 1,4 milioane de euro.

 

Comenteaza