Concert simfonic în cadrul Zilelor Olandeze

Concert simfonic în cadrul Zilelor Olandeze
Filarmonica de „Transilvania” va susţine un concert simfonic dirijat de Jasper de Waal, în cadrul Zilelor Olandeze (Dutch Days).

Colegiului Academic va urca şi tânărul pianist Sergiu Tuhuţiu, pentru interpretarea Concertului pentru pian de Maurice Ravel. Din programul serii mai fac Uvertura de concert Cyrano de Bergerac, de Johann Wagenaar şi Simfonia Din Lumea Nouă, de Dvořák. Concertul este realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Olandez Cluj.

Jasper de Waal este la ora actuală un cornist de mare succes, precum şi un dirijor de marcă, fiind preocupat cu numeroase cursuri de măiestrie, concerte solo şi recitaluri pe întreg mapamondul. În perioada 2004-2012 a fost cornistul principal al Royal Concertgebouw Orchestra din Olanda. Înregistrările de muzică de cameră şi cele ale concertelor pentru corn de Haydn, Brahms, Britten, Schumann ş.a. pe care le-a realizat, s-au bucurat de reacţii extrem de favorabile din partea presei internaţionale şi a publicului.

Jasper de Waal a început sa dirijeze formaţii şi ansambluri de suflători încă de la vârsta de 15 ani, însă s-a concentrat mai mult pe activitatea dirijorală după încheierea colaborării sale cu Concertgebouw Orchestra, în 2012. Standardele înalte atinse, bogatul repertoriu pe care şi l-a însuşit şi experienţele avute la pupitrul unor orchestre de înalt nivel, i-au asigurat o ascensiune rapidă în rândul dirijorilor de renume. S-a bucurat, de asemenea, de îndrumarea renumitului maestru olandez Jan Stulen.

Până în prezent, Jasper de Waal a avut diverse colaborări cu Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, Seoul Philharmonic Orchestra, iar câteva dintre proiectele sale viitoare se vor desfăşura alături de orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Berlin Sinfonietta ş.a. Se află pentru a doua oară pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania", după ce în anul 2009 a concertat în calitate de solist.

Câștigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt-Petersburg, Sergiu Tuhuțiu s-a afirmat ca unul din reprezentanții de vârf ai tinerei generații de pianiști. Şi-a obținut licența la Universitatea Națională de Muzică din București (2006) și două titluri de Master în interpretare pianistică, la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2011 a primit o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 a fost distins cu Artist Diploma la Royal College of Music din Londra. Educația sa muzicală a fost conturată de muzicieni ca Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borșan, Steluța Radu, Daniel Goiți și Shoshana Rudiakov.

A debutat la vârsta de optsprezece ani alături de Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti" din Satu-Mare, cu Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Beethoven. De atunci a susținut concerte pe importante scene din Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada și România. Printre partenerii săi de muzică de cameră s-au numărat muzicieni precum Sherban Lupu, Ruxandra Donose sau Nelly Miricioiu. În aprilie 2013, a debutat la Filarmonica din Sankt-Petersburg cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Mendelssohn sub bagheta dirijorului Vladimir Fanshil. În septembrie 2013, a fost invitat de către Fundația „Sergiu Celibidache" să facă parte din juriul concursului Tribut Valorilor Culturale Românești, secțiunea pian.

Sergiu Tuhuţiu este președinte al asociației Lipatti Music Production și inițiatorul proiectelor muzicale In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours și Leading Young Musicians. Pianistul se bucură de suportul Fundației Sturza, de la care a primit o bursă de studii în aprilie 2013.

Concertul va avea loc vineri, 5 mai 2017, la ora 19.00, pe scena Colegiului Academic.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza