Concert Simfonic sub bagheta dirijorului Christoph Adt, pe scena Filarmonicii "Transilvania"

Concert Simfonic sub bagheta dirijorului Christoph Adt, pe scena Filarmonicii
Orchestra clujeană va susţine un concert simfonic pe scena Colegiul Academic marţi, 5 mai 2015, sub bagheta dirijorului Christoph Adt din Germania, alături pianista Dana Borsan. Din programul serii fac parte două lucrări celebre semnate de Piotr Ilici Ceaikovski şi Robert Schumann.

Dirijor principal şi director artistic al Bad Reichenhaller Philharmonie din 2011, Christoph Adt este şi vicepreşedinte al Münchner Hochschule für Musik und Theater, unde conduce, de mai bine de zece ani, clasa de dirijat orchestral în muzica religioasă şi clasa de oratoriu. Distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat de la Lugano, Christoph Adt a absolvit Conservatorul din Stuttgart, unde a studiat cu Thomas Ungar şi Ferdinand Leitner. A fost apoi asistent al dirijorului principal de la NDR Rundfunkorchester din Hanovra, simultan fiind angajat ca profesor de dirijat la Musikhochschule din Stuttgart şi dirijor al orchestrei instituţiei. În 1998, a preluat poziţia de profesor la Münchner Musikhochschule, iar apoi pe cea de dirijor al Orchestrei de Cameră din Stuttgart, cu care s-a aflat pe scene din Rusia, China şi Canada, printre altele.
Christoph Adt s-a aflat la pupitrul unor ansambluri din Europa, inclusiv la cel al Orchestrei Radio din Bucureşti şi al Filarmonicii „George Enescu".

Născută la Cluj, Dana Borşan a urmat cursurile Liceului de Muzică din localitate, studiind cu Gheorghe Sava, Petru Florian şi Maria Boer. A continuat apoi la Conservatorul din Bucureşti, pe care l-a absolvit la clasa pianistului Gabriel Amiraş (discipol al renumitului Heinrich Neuhaus). A urmat un an de specializare în solistică la acelaşi Conservator, apoi a beneficiat de bursa Uniunii Europene la Hochschule der Kunste din Berlin (1991), la clasa profesorului Georg Sava. A studiat cu Hans Leygraf (Salzburg, 1991) şi cu Helene Boschi (Weimar).Până în prezent, Dana Borşan a susţinut aproximativ 850 de concerte şi recitaluri. A cântat cu toate orchestrele din România şi, de asemenea, cu orchestre din Germania, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Moldova, Anglia. A susţinut recitaluri de pian pe cele mai prestigioase scene din România şi din Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Norvegia, Ungaria, Rusia, Bulgaria, Irlanda.Pianista a colaborat cu peste 200 de dirijori şi a participat la festivaluri internaţionale la Potsdam (Musikfestspiele Sans-Souci), la Faenza (Europa incontro), la Aberdeen, la Bucureşti (George Enescu şi Dinu Lipatti), la Cluj-Napoca (Mozart).

Concertul va avea loc la ora 19, iar un bilet costă 20 de lei preţ întreg şi 10 lei pentru pensionari, studenţi şi elevi. 

Comenteaza