Congresul Facultăţilor de Teologie, Nicula: Dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă, una din priorităţi

Congresul Facultăţilor de Teologie, Nicula: Dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă, una din priorităţi
Delegaţii din partea celor 11 facultăţi de teologie şi a 3 din cele 4 departamente de teologie din ţară au participat de luni până miercuri la mănăstirea clujeană Nicula la Congresul Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Tema Congresului, ajuns la ediţia a V-a, a fost „Formare, calitate, competitivitate în învăţământul teologic universitar contemporan".

Una din propunerile formulate în urma discuţiilor şi a referatelor vizează modul în care poate comunica teologia cu filosofie şi ştiinţa, informează radiorenasterea.ro.

„Pentru realizarea unui dialog onest între teologie, filosofie şi ştiinţă, una dintre priorităţile învăţământului teologic este dezvoltarea unui areal de comunicare interdisciplinară în cadrul universităţii, pregătit printr-o prealabilă abordare interdisciplinară chiar în interiorul facultăţilor de teologie", se menţionează în textul uneia dintre propunerile formulate.

Alte propuneri se referă la o implicare mai accentuată a studenţilor teologi în activitatea parohială, intensificarea programului de rugăciune şi îndrumare spirituală în facultăţile teologice, eficientizarea comunicării între profesori şi studenţi, stabilirea proporţiei între cursurile obligatorii şi opţionale la 90% - 10%, evidenţierea practicii în planul de învăţământ.

Congresul a fost deschis de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, care a citit mesajul de binecuvântare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, mitropolitul Andrei, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Sportului, Ecaterina Andronescu, academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai", respectiv Florinel Frunză, reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Culte şi preotul profesor Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Referatul de fond, intitulat „Ştiinţă, conştiinţă şi spiritualitate" a fost susţinut de preotul profesor Ioan Chirilă.

 

Comenteaza