Continuă conflictul Curtea de Conturi - Primăria Cluj? Evenimente "cu probleme" solicită finanţări şi în 2018

Continuă conflictul Curtea de Conturi - Primăria Cluj? Evenimente "cu probleme" solicită finanţări şi în 2018
| Foto: Daydreaming

Conflictul dintre Curtea de Conturi şi Primăria Cluj-Napoca privind finanţarea ONG-urilor ar putea continua şi în 2018.

Cel mai recent raport al Curţii indică un prejudiciu de peste 2 milioane de lei „pentru acordarea nelegală de finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit" şi nominalizează două proiecte Daydreaming şi Napoca Music Events (253.000 lei lei), organizare de Asociaţia Cultural Urbană.

Cele două proiecte apar şi pe lista cererilor de finanţări nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj-Napoca în anul 2018, sub alte asociaţii: Asociația Student Plus, respectiv Asociația Tineri pentru Transilvania. Sumele solicitate sunt de 620.000 lei - Daydreaming şi 445.000 lei - Napoca Music Event.

MAI MULTE DETALII AICI!

Conflictul dintre Curtea de Conturi şi Primăria Cluj-Napoca privind finanţarea ONG-urilor datează încă din 2015, când prejudiciu se ridica la peste 6 milioane lei. Atenţia Cuţii se îndreaptă defapt către toate evenimentele care vând bilete.

Primarul Clujului, Emil Boc, spunea, la acea vreme, că: "Ceea ce nu înţelege Curtea de Conturi, după părerea mea, şi am să spun şi în faţa judecătorilor acest lucru, este că nu putem pune semnul de egalitate între o societate comercială care obţine profit, iar apoi patronul îşi scoate dividendele şi duce banii acasă sau merge în vacanţe exotice, şi un ONG, care dacă obţine profit, prin specificul ONG-urilor, banii nu se duc în dividende şi în concedii de lux, ci în alte evenimente, filme sau spectacole, adică în scopul specificului obiectului lor de activitate. Ei au spus că "aţi dat banii, este nelegal, TIFF a vândut bilete". Este fundamental greşit. Dacă se menţine concluzia acestui raport, sectorul cultural, care este cel mai dinamic din ţară la Cluj, va fi grav afectat. Am încredere că instanţele vor înţelege că nu se poate pune semnul egalităţii între profit în sens comercial şi banii pe care îi obţin organizaţiile nonprofit, că se poate considera profit vânzarea de bilete. Banii de la autorităţile publice nu ajung pentru organizarea acestor evenimente, ONG-urile mai obţin bani şi din sponsorizări, şi din bilete. Este o chestiune de principiu fundamentală pe care instanţa trebuie să o înţeleagă. Dacă nu, va fi compromisă creşterea şi dinamica sectorului cultural, care aduce multă imagine şi mulţi turişti Clujului".

Un număr de 297 de ONG-uri au depus cereri pentru finanțări nerambursabile de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, pentru proiecte şi acţiuni culturale în 2018. Suma solicitată se ridică la peste 40 de milioane de lei, deşi Primăria a anunţat că are un buget de 11,4 milioane lei. Între propuneri se numără şi proiecte dedicate Centenarului (la domeniul „Cluj 100").

VEZI Cele care sunt cele mai mari sume solicitate şi pentru ce proiecte

Comenteaza