Cu Levente Molnár despre multilingvism în cinema

Cu Levente Molnár despre multilingvism în cinema
În fața unei audiențe cosmopolite și active, actorul clujean Levente Molnár a ținut al treilea atelier desfășurat în cadrul Festivalului Comedy Cluj 2015, a cărui temă a fost Multilingvismul din film și teatru.

Pornind de la interculturalitatea lumii artistice, Levente le-a vorbit celor prezenți despre situaţiile care intervin între comunitatea maghiară și cea romȃnă și despre cum curiozitatea și deschiderea faţă de cei de lȃngă tine pot duce la posibile colaborări în lumea teatrului și a filmului. Un pas firesc pentru a reuși acest lucru ar fi învăţarea limbii celuilalt. „Cȃt timp o persoană își păstrează curiozitatea, diferenţele sunt bune", a spus actorul.

El a precizat că cunoașterea unei limbi noi îți deschide o mulțime de posibilități, dar pentru a pune bazele unor colaborări pornind de la acest avantaj lingvistic trebuie să fii motivat și să dai dovadă de toleranță. „Cred că unui actor maghiar care nu învaţă limba romȃnă i-au scăzut în proporţie de 50% șansele în ţară", a declarat Levente Molnár.

Lucru care este valabil și viceversa, după cum a adăugat el ulterior, pentru că și actorii sau profesioniștii romȃni care învaţă limba maghiară au o altă deschidere și pot lucra cu industria cinematografică maghiară. Pentru Levente, refuzul de a învăţa o limbă atunci cȃnd ai în preajmă oameni care o vorbesc e similar gestului „de a te împușca singur în picior".

Levente Molnár este unul dintre cei mai de succes actori ce trec zilnic de bariera multilingvismului, cel mai recent film al său, Fiul lui Saul, câștigând anul acesta marele premiu la Cannes și fiind propunerea Ungariei la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Workshop-ul a avut loc in cadrul Comedy Cluj 2015.

 

Comenteaza