CULTURĂ. Demonstraţie privată de kendo pentru ambasadorul Japoniei

CULTURĂ. Demonstraţie privată de kendo pentru ambasadorul Japoniei
Clujenii care au vrut să participe la vernisajul expoziţiei de arme şi arte marţiale japoneze „Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Marţiale Japoneze”, vernisată vineri seara la Muzeul de Artă, au trebuit să aştepte în faţa porţilor până la ora programată pentru vernisaj.

Aceasta, pentru că la demonstraţia de kendo susţinută de membrii clubului sportiv “Isshin” din Cluj-Napoca cu puţin timp înainte de ora 19 a avut acces doar ambasadorul Japoniei, Natsuo Amemiya, în vreme ce vizitatorii au trebuit să aştepte în faţa porţilor Muzeului până la ora 19.00 fix.

Expoziţia a fost vernisată vineri seara în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Natsuo Amemiya, a viceprimarului Radu Moisin, a directorului Muzeului de Artă Călin Stegerean şi a organizatorului Marius Pallade Agârbiceanu, de la compania de teatru ArtAct. întrebat de ce nu a fost permis accesul spectatorilor la demonstraţia de kendo, din gangul intrării în Muzeul de Artă, Agârbiceanu a motivat că demonstraţia este “un spectacol prea brutal” şi că spectatorii au putut viziona demonstraţia prin grilajul porţii de intrare. 

Directorul muzeului, Călin Stegerean, a declarat la vernisaj că demonstraţia de kendo, organizată de Agârbiceanu, “a fost o surpriză pentru toţi cei care au văzut-o”, fără să menţioneze însă audienţa restrânsă a demonstraţiei.

Ambasadorul Amemiya s-a declarat încântat de Cluj-Napoca, “mai ales că apreciez vinul şi berea, şi auzind că berea Ursus se face aici în oraş, am devenit şi mai bucuros”.

Expoziţia de la Cluj este ultima din seria care marchează 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între Japonia şi România. “E ultimul pentru că ce e bun se lasă la sfârşit”, şi-a exprimat speranţa viceprimarul Radu Moisin.

Directorul muzeului, Călin Stegerean, a arătat vineri seara că pentru organizarea acestei expoziţii a avut nevoie de întregul personal al instituţiei de cultură şi că a pregătit evenimentul “de la mijlocul anului”.

Expoziţia „Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Marţiale Japoneze” cuprinde două secţiuni – arme tradiţionale japoneze, respectiv reorganizarea artelor marţiale japoneze, începută în secolul XIX şi continuată în secolul XX.

Comenteaza