„De ce eu?”, proiecții cu subtitrare la Cinema Victoria
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mar 2015, 15:16
- Cultură
- Ascultă știrea

"De ce eu?" a avut un debut spectaculos pentru o producție românească, fiind văzut de 19.924 de spectatori în sălile de cinema din primul weekend, în avanpremiere și primele proiecții speciale. Echipa filmului a fost aplaudată de câteva sute de spectatori la Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria din Cluj, la proiecțiile de gală din 25 februarie.
În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor", inițiată de echipa "De ce eu?", Expert Forum și HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar și pe deceeu@hotnews.ro, sunt așteptate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi.
Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.
El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are, însă, implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.