Depeche Mode, un concert aşteptat în Cluj încă din '90! FOTO/VIDEO

Depeche Mode, un concert aşteptat în Cluj încă din '90! FOTO/VIDEO
Peste 40.000 de fani din România şi din ţările învecinate au participat la primul concert Depeche Mode în Cluj, care a încheiat turneul european Global Spirit pentru promovarea celui de-al 14-lea album de studio ("Spirit", n. red.). Acesta marchează prima colaborare cu producatorul James Ford, membru fondator al trupei Simian Mobile Disco, care a mai lucrat cu artişti precum Florence and the Machine şi Arctic Monkeys.
Momentul culminant al serii a fost cel în care fanii prezenţi pe Cluj Arena şi-au aprins lanternele telefoanelor, au aruncat cu trandafiri pe scenă şi i-au cântat în cor „La mulţi ani!" de sub o mare de coli A4 înscripţionate cu mesajul "Happy B-day, Martin" chitaristului trupei Martin Gore, care a împlinit duminică 56 de ani. Imediat după soloul acestuia la piesa "A Question of Lust". 
Martin a fost răsfăţat pe tot parcursul şederii trupei la Cluj, fiind sărbătorit şi la hotelul la care au fost cazaţi, şi în culisele show-ului. La hotel, Gore s-a îndulcit cu torturi vegane şi s-a fotografiat la apus, pe terasa cu vedere spre Dealul Cetăţuii. În culise, a primit din partea organizatorilor un alt tort în formă de sintetizator. "Ce cadou îi iei unui om care are totul?... Un tort în formă de sintetizator", se arată într-o postare publicată pe contul oficial de Facebook al Depeche Mode. 
Concertul, care a durat circa două ore şi care a fost presărat de o ploaie măruntă binevenită după o zi caniculară, a urmat setlist-ul stabilit pentru turneul european, îmbinând piesele ce i-au făcut celebri pe cei de la Depeche Mode, dar şi melodii de pe noul album, ba chiar şi un omagiu adus regretatului cântăreț și compozitor David Bowie, printr-un cover la piesa "Heroes". 

La cei 55 de ani de viaţă şi peste 37 în industria muzicală, Dave Gahan domină încă scena şi publicul. Pe cea de la Cluj, de 50 m lăţime şi alţi 20 m adâncime, a dansat neîntrerupt. Languros. În botinele lui roşii de cowboy şi vestă de costum cu aer mafiot. Sclipiciul şi ochii i-au trădat atitudinea de bad boy.
S-a simţit bine alături de clujenii care i-au fredonat cap coadă "Enjoy the Silence", dar şi multe alte piese. "Îţi dai seama cum ar fi fost dacă cântau la Cluj prin '90?", se aude din public, iar asta fiindcă în oraşul de pe Someş s-au dat lupte grele între "metalişti" şi "depeşari".
Ba au existat şi trupe de cover-uri care îi imitau pe membrii trupei până în cel mai mic detaliu. Casete se găseau doar în Oser sau la o tarabă ad-hoc, în faţa Cinematografului Victoria, ce dispărea instat la zărirea vreunui chipiu. Concertul de la Cluj-Napoca s-a încheiat în ropote de aplauze cu piesa "Personal Jesus".

Luni dimineaţa, Peter Gordeno, muzicianul care din 1998 însoţeşte Depeche Mode în turnee, le-a mulţumit clujenilor pentru atmosferă. "Aceasta a fost ziua mea FB în Cluj, la finele acestui turneu ce s-a încheiat cu încă un concert extraordinar din partea acestui incredibil, aproape superom Dave Gahan. Energia şi dedicare lui nu încetează să mă surprindă.
Multă iubire tuturor fanilor care au venit la concerte şi care au contribuit la aceste nopţi speciale şi încă o dată, La mulţi ani lui MG, care dincolo de obiceiurile sale culinare ciudate, este un adevărat star şi nu l-aş schimba pentru nimic în lume. În cuvintele Depeche Mode: ne vedem data viitoare. Multă iubire!". 

Untitled

Din culisele concertului de la Cluj-Napoca

600 de persoane au făcut parte din organizare. Scena a avut 50 m lăţime şi alţi 20 m adâncime, fiind decorată cu ecrane uriaşe pe care au rulat proiectii pregătite de celebrul fotograf Anton Corbijn, un apropiat al trupei, recunoscut pentru efectele vizuale spectaculoase din turneele Depeche Mode.

Martin Gore şi Andy Fletcher au fost, ca de obicei, colegi de cameră, însă Dave Gahan a avut propria lui cabină. Artistul a rămas consecvent în preferinţe, optând pentru un decor minimalist, în culori neutre, cu mult negru. Dave a preferat ca inclusiv ceştile de cafea, prosoapele, draperiile şi chiar ciocolata să fie negre.

Singura pată de culoare a fost data de un buchet de flori proaspete. De altfel, atât Dave cât şi colegii lui preferă mici detalii care să dea personalitate spaţiilor în care îşi vor petrece timpul. Tocmai de aceea mobilierul a fost unul special, artiştii optând pentru o serie de canapele modulare, care se pot transforma, la nevoie în scaune sau şezlonguri.

Şi dacă la ultima vizită în România, Gahan a avut parte de prezenţe feminine la tot pasul artistul şi-a dorit să păstreze tradiţia, alegând şi de această dată ca pe durata şederii sale în echipa lui personală de securitate să fie şi o femeie, iar de pregătirea sa fizică s-a ocupat tot o femeie, maseur şi instructor de fitness profesionist.

Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a 32 de ani şi care însumează până în prezent 12 albume de studio, vândute în peste 100 de milioane de exemplare în toată lumea, Depeche Mode este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii. Trupa a mai concertat în România, în 2006 şi în 2013 la Bucureşti.

Setlist

"Going Backwards"
"So Much Love"
"Barrel of a Gun"
"A Pain That I'm Used To"
"Corrupt"
"In Your Room"
"World in My Eyes"
"Cover Me"
"A Question of Lust"
"Home"
"Poison Heart"
"Where's the Revolution"
"Wrong"
"Everything Counts"
"Stripped"
"Enjoy the Silence"
"Never Let Me Down Again"

Bis

"Somebody"
"Walking in My Shoes"
"Heroes" (David Bowie cover)
"I Feel You"
"Personal Jesus"

Comenteaza